Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Minus 43,6 grade Celsius în Suedia și record în Finlanda. Transporturi blocate în Norvegia, din cauza frigului

Valul de aer polar care va ajunge în România săptămâna viitoare își face deja simțit efectul în țările scandinave.

În localitatea suedeză Kvikkjokk-Årrenjarka, din regiunea Laponiei, marți noapte s-au înregistrat minus 43,6 grade Celsius. A fost cea mai mică temperatură după ianuarie 1999, după cum a raportat agenția de știri suedeză TT.

Minus 43,6 grade în Suedia. În Finlanda au fost minus 42,1 grade

Nikkaluokta, un mic sat locuit de indigeni sami din nordul Suediei, a înregistrat o temperatură de minus 41,6 grade Celsius, marți dimineața, așa cum a precizat Departamentul de Meteorologie, care spune că nu este ceva neobișnuit ca temperaturile să scadă sub minus 40 de grade în Nikkaluokta.

În orașul Umea, din nord-estul Suediei, temperaturile au scăzut la minus 30,7 grade, cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani, conform Deutsche Welle.

Din cauza frigului, traficul rutier și feroviar au fost serios afectate. Astfel, toate trenurile de pasageri din nordul localității Umea au fost suspendate până joi, iar sute de mașini au rămas blocate pe drumuri. Armata a intervenit pentru a da o mână de ajutor şoferilor rămaşi blocaţi între Horby şi Kristianstad. Unele persoane au fost duse la un centru social, unde au primit hrană sau îngrijiri. În jurul oraşului danez Aarhus, al doilea ca mărime din ţară, ambuteiajele s-au întins pe 30 de kilometri.

  • Pe teritoriul Suediei, recordul a fost de minus 44 de grade Celsius și a fost stabilit în februarie 2001, în Stobro, când Suedia a înregistrat cea mai scăzută temperatură a țării din acest secol.

Institutul Meteorologic și Hidrologic din Suedia a raportat, miercuri, temperaturi sub minus 40 de grade Celsius în mai multe localități, cauzate de o masă de presiune ridicată, cu aer rece, care acoperă nord-estul Suediei și nordul Finlandei.

  • În Finlanda, s-a atins un record, minus 42,1 grade Celsius, în localitatea nord-vestică Enontekio.

A fost foarte frig și în Danemarca, unde stratul de zăpadă așternut a depășit jumătate de metru în unele zone. O asemenea cantitate de zăpadă nu a mai fost înregistrată din 2011, potrivit institutului de meteorologie DMI.

În Norvegia, au fost anulate mai multe curse feroviare, după ce temperaturile au atins minus 41,6 grade în Kautokeino. Școlile din sudul țării au fost închise.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE