Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De la temperaturi de primăvară de sărbători, la minus 14 grade. Vremea în următoarea perioadă

Sărbătorile de iarnă nu au avut parte de prea multă zăpadă, iar temperaturile au ajuns și la 15 grade Celsius. Însă iarna urmează să-și reintre în drepturi cam după prima săptămână din ianuarie 2024. Un val de aer rece dinspre vest va face ca temperaturile să scadă în toate zonele țării.

Temperaturi scăzute în a doua săptămână din ianuarie 2024

În Banat, a doua săptămână din ianuarie vine cu temperaturi în limitele normale ale perioadei, cu medii diurne de la 0 la 3 grade Celsius, iar cele nocturne până la minus 6 grade. Conform ANM, în această zonă sunt așteptate unele precipitații sub formă de ploi și ninsori slabe după data de 4 ianuarie.

Aceleași caracteristici ale vremii sunt așteptate și în Crișana și Maramureș, în timp ce în Transilvania vremea va fi mai rece. Astfel, pe timpul nopții, după Bobotează, se pot atinge și temperaturi de minus 10 grade, cu ușoare precipitații după data de 4 ianuarie.

Medii ale temperaturilor asemănătoare cu cele din Transilvania se vor întâlni și în Moldova, acolo unde precipitațiile își vor face apariția după data de 7 ianuarie.

Ninsori slabe, mai ales la munte

Un câmp de presiune mai ridicată se va instala peste nordul și vestul Europei, ceea ce va aduce și în România o masă de aer arctic.

În Dobrogea și Muntenia, mediile vor fi cuprinse între minus 1 și plus 3 grade în timpul zilei, iar noaptea, temperatura poate coborî la minus 8 grade, la fel ca în Oltenia, în intervaul 7-11 ianuarie, când sunt așteptate și precipitații.

Evoluția vremii va depinde și de circuitul pe care îl va avea aerul rece. Dacă acesta va ajunge până în bazinul central-nordic al Mării Mediterane, se vor forma cicloni care vor aduce precipitații și în România, potrivit Meteoradar. Însă ninsorile pot fi răzlețe dacă acest ciclon are un aport redus de umiditate.

După Bobotează, temperaturile vor fi mai scăzute în depresiuni, cu unele dimineți chiar geroase.

Cel mai frig va fi la munte, cu toate că temperaturile rămân ușor peste nivelul acestei perioade. De săptămâna viitoare, pe timpul nopții, se așteaptă temperaturi chiar și de minus 14 grade, dar în general, acestea nu vor urca mai sus de minus 8 grade. Ziua va fi mai cald, cu temperaturi între minus 8 și minus 3 grade. Precipitații vor fi în perioada 4-10 ianuarie, în zonele carpatice.

După jumătatea lunii ianuarie, meteorologii spun că vremea se va încălzi din nou.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE