Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un avion de luptă de peste 50 de milioane de euro a fost incendiat în Rusia. Imaginile surprind persoana care a produs incendiul

Serviciul de Informații din Ucraina (GUR) a anunțat că un avion de luptă rusesc, de tip Suhoi Su-34, a fost incendiat pe aerodromul Shagol, din Cheliabinsk.

Totul s-a întâmplat în noaptea de 3 spre 4 ianuarie, iar o sursă din GUR susține că autorii sunt niște sabotori ruși, coordonați chiar de GUR. Aeronava în valoare de peste 50 de milioane de euro aparține escadrilei 21 de Aviație Mixtă, din cadrul Forțelor Aerospațiale ale Rusiei.

Un avion Su-34 a fost incendiat pe aerodromul Shagol

Imaginile video surprind o persoană care aprinde focul în interiorul uneia dintre prizele de aer ale avionului de vânătoare. Ulterior, flăcările se extind.

  • Au fost cel puțin trei acțiuni ale sabotorilor pe aerodromurile din interiorul Rusiei, de la începutul războiului.

Su-34, care operează din 2014, este principalul tip de avion de luptă pe care rușii îl folosesc în războiul din Ucraina și care poate fi echipat cu până la 8 tone de muniție, cu rachete cu rază lungă, care au capacitatea de a viza mai multe ținte simultan. Este proiectat având ca bază avionul Su-27 și este una dintre cele mai moderne aeronave supersonice rusești, are două locuri și este asamblat la Uzina Chkalov, din Novosibirsk.

Avionul, care poate dezvolta până la 1.900 km pe oră, a fost proiectat să opereze în orice condiții meteo, poate fi utilizat și pentru misiuni de recunoaștere și este echipat și cu contramăsuri de război electronic, după rapoartele rusești. Există și o variantă modernizată, numită Su-34M, care include avionică îmbunătățită și muniție ghidată.

Până la jumătatea anului 2023, ucrainenii au reușit să doboare peste 20 de astfel de avioane, în special cu ajutorul sistemului Patriot.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE