Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina va primi avioane F-16 din Țările de Jos și Danemarca. General: ”Ne mutăm cu războiul în 2024”

Țările de Jos și Danemarca vor livra Ucrainei avioane de luptă de tip F-16, odată ce vor fi îndeplinite condițiile de transfer, a anunțat duminică premierul olandez Mark Rutter, în contextul vizitei efectuate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. În direct la Euronews România, generalul Virgil Bălăceanu a explicat că pregătirea piloților ucraineni pentru a folosi aceste aeronave ar putea dura câteva luni, până la un an, timp în care rușii vor lovi ”în mod cert infrastructura aeroportuară folosită în dublu scop - militar și civil”.

”Astăzi facem încă un pas pentru a consolida apărarea aeriană a Ucrainei. F-16 sunt avioanele pe care le vom folosi pentru a ține teroriștii ruși departe de orașele și satele ucrainene”, a spus președintele Zelenski la conferința susținută alături de Mark Rutte.

Olanda are în prezent 24 de avioane F-16 operaţionale, care vor fi eliminate progresiv până la jumătatea anului 2024. Alte 18 avioane F-16 au fost scoase la vânzare.

"Olanda şi Danemarca să angajează să transfere F-16 Ucrainei odată ce condiţiile unui astfel de transfer vor fi fost îndeplinite", a menționat Rutte, însoţit de Zelenski, potrivit Agerpres.

Cu două zile în urmă, Statele Unite au dat undă verde pentru ca Țările de Jos și Danemarca să ofere Kievului avioane de luptă. Cele două țări vor implementa un program pentru a-i pregăti pe soldații ucraineni să piloteze avioanele de luptă avansate. Piloții vor avea nevoie de cel puțin șase luni de cursuri, a spus anterior premierul danez.

Generalul Virgil Bălăceanu, despre livrarea de avioane F-16 pentru Kiev. ”Anul viitor ar trebui să fie în favoarea Ucrainei

În direct la Euronews România, generalul Virgil Bălăceanu a afirmat că avioanele F-16 pe care le va primi Ucraina din Țările de Jos nu vor determina evoluții semnificative pe front în următoarele luni, ci vor contribui la contraofensiva ucraineană în anul 2024.

Nu cred că va avea nicio legătură cu evoluția de anul acesta. Se speră ca anul viitor să aibă în dotare forțele aeriene ucrainene avioane F-16. Asta ar însemna un spor de eficiență în contraofensiva anului 2024. Deja ne mutăm cu războiul din anul 2023 în 2024”, a menționat generalul în rezervă.

De asemenea, Virgil Bălăceanu a precizat că piloții ucraineni au nevoie de pregătire pentru a putea pilota avioanele de F-16. ”Asta ar însemna câteva luni - un curs în Marea Britanie și apoi încă jumătate de an de pregătire pentru a pilota un sistem complex cum este F-16”, a spus el.

”Se vorbește despre pregătirea în primă tranșă a șase piloți. Asta înseamnă o jumătate de escadrilă. La un moment dat, ucrainenii apreciau că nevoile sunt mult mai mari. Un război complex cum este cel din Ucraina nu este unul care poate fi dus cu jumătate de escadrilă de F-16, în sensul în care acoperirea aeriană să aibă eficiență asupra posibilei contraofensive de anul viitor.

Este un drum deschis, dar un drum încă lipsit de o consistență care să însemne o schimbare a raportului de forțe. Exclus în acest an! Anul viitor ar trebui să fie în favoarea Ucrainei”, a menționat el.

”Rusia poartă cu Ucraina trei războaie”

De asemenea, generalul Bălăceanu a punctat că Rusia poartă în Ucraina ”trei războaie”.

”Rusia poartă cu Ucraina trei războaie. E vorba despre războiul de tip clasic, e vorba de războiul de tip energetic, e vorba despre războiul economic, lovirea infrastructurii portuare.

Și a început un război de lovire masivă a infrastructurii aeriene - aeroporturi militare și le vor lovi și pe cele civile care pot fi folosite de către militari

Deocamdată, lovesc bazele aeriene de unde decolează avioanele Suhoi-24, de unde se lansează rachetele care au bătaia cea mai lungă din dotarea forțelor ucrainene. E vorba despre rachetele britanice. Vor lovi în continuare toate bazele aeriene, pentru că ei vor pregăti într-un război de lovire a infrastructurii de aeroporturi a Ucrainei, partea de indisponibilitate a acesteia.

Nu este suficient să ai F-16 în dotare, nu este suficient să ai echipele de tehnicieni și mentenanța pentru F-16. Ai nevoie de condiții de aeroport specifice, ori rușii într-un an de zile în mod cert vor lovi masiv infrastructura aeroportuară folosită în dublu scop - militar și civil - ca să creeze probleme extrem de grave.

Dacă avioanele F-16 nu vor avea de unde să decoleze, va fi imposibil să fie folosite”, a mai spus militarul.

General, despre contraofensiva ucraineană: ”Se cucerește sat după sat”

În acest context, militarul a evidențiat că în decurs de un an ”Rusia a fortificat masiv Herson și Zaporojie, făcând extrem de dificilă contraofensiva ucraineană”.

E o contraofensivă împotriva unei apărări pregătite din timp în care s-a investit foarte mult.

Sunt aliniamente pregătite pentru apărare, aliniamente care interzic principalele comunicații, de fortificații de câmpuri anti-tanc și antipersonal care nu permit manevra de forțe și mijloace de pe o direcție pe alta în momentul în care ai succes.

Totuși, datele sunt relativ optimiste. S-a reușit pătrunderea în dispozitiv pe axa strategică Zaporojie înspre Melitopol, dincolo de localitatea Orihiv, s-a intrat mai bine de 10 kilometri.

Nu este prea mult, dar se continuă ofensiva. Se cucerește sat după sat. Se cucerește preț de lupte care durează câteva zile sau săptămâni. Acțiuni ofensive ale Ucrainei în zona de sud și de vest și în zona Bahmut nu au fost stopate. Și Ucraina își menține inițiativa.

În același timp, și Rusia are direcții pe care continuă acțiunile ofensive. În acest moment, inițiativa aparține ambelor părți”, a concluzionat el.

Piloții ucraineni au început deja să se antreneze la bordul avioanelor de luptă F-16, a declarat ministrul ucrainean al Apărării pentru presa de la Kiev.

Ministrul spune că, pe lângă piloți, la exerciții participă ingineri și tehnicieni. Deși nu a precizat unde au loc sesiunile de pregătire a piloților ucraineni, ministrul a spus că perioada minimă de pregătire a piloților este de 6 luni. La jumătatea lunii iulie, Ucraina a semnat un memorandum cu 11 state partenere, în cadrul summitului NATO de la Vilnius. Documentul stabilește condițiile de pregătire a piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE