Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Premieră în România. Operații pe inimi imprimate 3D, simulate de medici. Mii de copii cu malformații cardiace au fost salvați

  • Tinerii doctori care și-au ales specialitatea de chirurgie cardiovasculară pediatrică au posibilitatea de a participa la cursuri, unde pot simula operațiile pe cord deschis. Acest lucru se face cu ajutorul unor inimi printate tridimensional, care imită anumite malformații cardiace.
  • Dezvoltarea specialiștilor este importantă pentru că, anual, în România, se nasc peste 1.000 de copii cu anomalii cardiace. Cei mai mulți trebuie operați de urgență, fie în țara noastră, fie sunt trimiși în străinătate.
  • Se dorește să ajungem să operăm în fiecare an toți cei peste 2.000 de copii care au nevoie de astfel de intervenții, fără să nu mai fim nevoiți să ii trimitem în afară. Însă, la ora actuală există maximum 10 astfel de medici, iar în pregătirea lor trebuie să se investească timp.

Citește mai multe despre operațiile pe inimi imprimate 3D.

Legea privind inteligența artificială:  În ce situații este interzisă utilizarea IA

  • Parlamentul European a aprobat, miercuri, Legea privind inteligența artificială, care garantează siguranța și respectarea drepturilor fundamentale și stimulează inovația.
  • AI Act interzice utilizări ale inteligenței artificiale care amenință drepturile cetățenilor. Extragerea fără scop precis a imaginilor faciale de pe internet ori din înregistrările camerelor video cu circuit închis pentru a crea baze de date de recunoaștere facială este un astfel de exemplu de practică
  • Nu vor fi permise nici recunoașterea emoțiilor la locul de muncă și în școli ori atribuirea unui punctaj social.

Citește mai multe despre Legea privind inteligența artificială.

Limitarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi prelungită. Lista va cuprinde toate alimentele produse în România

  • Limitarea adaosului comercial la alimentele de bază la 20% va fi extinsă și după 31 martie, iar din vară, lista nu va mai fi limitată, ci va cuprinde toate alimentele produse în România. Anunțul a fost făcut pentru Euronews de ministrul Agirculturii, Florin Barbu.
  • Oficialul susține că a discutat deja cu premierul și cu președintele Camerei Deputaților despre o nouă lege a produselor agroalimentare românești. Dacă aceasta nu va trece până în iunie, la finalul sesiunii parlamentare, atunci Guvernul va da o ordonanță de urgență, promite ministrul Agriculturii.

Citește mai multe despre Limitarea adaosului comercial la alimentele de bază.

Texas: Un bărbat care a trăit șapte decenii într-un „plămân de fier” a murit la vârsta de 78 de ani

  • Un bărbat paralizat din Texas, care a trăit 70 de ani în interiorul unui plămân de metal după ce a contractat poliomielită în copilărie, a murit, potrivit Reuters, citată de Agerpres. Familia lui a anunţat decesul.
  • Vestea morții lui Paul Alexander, în vârstă de 78 de ani, a fost anunțată pe Facebook de către fratele lui.

„A fost o onoare să fac parte din viaţa cuiva care a fost atât de admirat cum a fost el. A impresionat şi a inspirat milioane de persoane, fără exagerare”, a scris Philip Alexander în mediul online.

  • Paul Alexander a practicat avocatura și „era sufletul petrecerii”, a mai povestit fratele lui.

Citește mai multe despre bărbatul care a trăit șapte decenii într-un „plămân de fier”.

A început asfaltarea primului kilometru din tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Pitești. Lucrările ar putea fi gata până la finalul anului

  • A început asfaltarea primului kilometru din tronsonul 1 al Drumului Express Craiova – Pitești. Este vorba despre cel mai scurt segment din șosea, de doar 17 kilometri, dar și cu cele mai mari întârzieri, de peste cinci ani.
  • Acum, constructorul a dat startul asfaltării pe un sector experimental de un kilometru și, dacă totul merge bine, anunță cu optimism că lucrările ar putea fi gata până la finalul anului, adică cu șase luni mai devreme decât este programat.
  • 350 de drumari cu peste 120 de utilaje au fost mobilizați pentru lucrările la primul tronson din Drumul Expres Craiova - Pitești. 

Citește mai multe despre subiect, aici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE