Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cifra prosumatorilor din România a crescut de 100 de ori în doar trei ani

În numai trei ani, numărul prosumatorilor din România a crescut de 100 de ori. Potrivit ANRE în 2019 existau doar 303 consumatori care își produceau singuri energia electrică, iar la sfârșitul acestui vom atinge pragul de 30.000 de prosumatori.

Oricine poate fi prosumator. Ai nevoie de o instalație care produce energie electrică din surse regenerabile, care să fie legată la rețeaua națională. Fie că e vorba de panouri fotovoltaice sau de instalații eoliene, folosești energia pe care o produci pentru a acoperi nevoile gospodăriei. Iar surplusul poate fi vândut prin sistemul național de distribuție.

O instalație de panouri fotovoltaice, care să asigure consumul de electricitate al unei familii ar costa în jur de 8000 de euro. Aproximativ 4000 de euro ar putea fi recuperați de la stat prin programul derulat de Administrația Fondului de Mediu.

"Ele sunt legate între ele și merg într-un invertor jos la parter care stă legat la rețea, sunt curate că doar ce-a plouat azi-noapte, însă periodic mă îngrijesc să le mai șterg de praf, să aibă mai multă eficiență. Încă nu am o situație, însă diminuează costurile, asta-i clar", George Lică, proprietar

Rata la panourile fotovoltaice mult mai avantajoasă decât costurile la energie electrică

"Nu există termen de comparație între ce a fost anul trecut, cu 0,68 era kilowatul și am plătit atâția bani, vă dați seama că acum aș fi plătit dublu. Am preferat să plătesc ratele la credit pentru panourile fotovoltaice, așa, dacă plăteam curentul, nu rămâneam cu nimic și riscam poate și falimentul", spune Gelu Tulea, hotelier.

Numărul prosumatorilor a crescut spectaculos în ultimii ani și ar putea ajunge la 30 de mii la sfârșitul acestui an.

Dacă în 2019, erau 303, în 2020 se înregistrau 1650, iar în 2021 erau 13.600. În prezent se înregistrează o cifră de aproape 30.000 de prosumator la nivelul întregii țări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE