Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Chris Hipkins, învestit premier al Noii Zeelande după ce Jacinda Ardern a demisionat

Premierul neozeelandez demisionar Jacinda Ardern a fost înlocuit oficial, după ce succesorul ei Chris Hipkins a fost învestit în funcție, miercuri, în cadrul unei ceremonii organizate la Wellington, capitala Noii Zeelande.

„Este cel mai mare privilegiu şi cea mai mare responsabilitate a vieţii mele", a declarat Chris Hipkins, conform agenției AFP, citate de Agerpres.

Noul șef al Guvernului de la Wellington a mai afirmat că este „motivat” şi „entuziast” în faţa „provocărilor care se prezintă”.

Timp de aproape doi ani, Chris Hipkins a fost ministru responsabil cu lupta împotriva COVID-19, în Noua Zeelandă, o ţară care şi-a închis frontierele pentru a evita pandemia şi le-a redeschis abia în august 2022.

Jacinda Ardern a surprins Noua Zeelandă, după ce și-a anunțat demisia din frunte Guvernului, la mai puţin de trei ani după ce a câştigat un al doilea mandat într-o victorie electorală zdrobitoare.

În vârstă de 42 de ani, Ardern a precizat săptămâna trecută că „nu mai are suficientă energie" pentru a-şi exercita funcţia, după cinci ani marcaţi de o erupţie vulcanică mortală, cel mai grav atentat comis vreodată în ţară şi pandemia de COVID-19.

„Plec cu un sentiment de gratitudine după ce am îndeplinit acest rol minunat atât de mulţi ani", a declarat Jacinda Ardern, în timpul ultimei deplasări publice ca prim-ministru, în satul maori Ratana.

În utlimele luni, popularitatea guvernului laburist s-a degradat din cauza recesiunii ameninţătoare şi renaşterii opoziţiei conservatoare.

Demisia Jacindei Ardern a generat o dezbatere la nivel naţional despre denigrarea femeilor lideri, în special pe reţelele sociale.

Chris Hipkins a catalogat drept "absolut odioase" atacurile lansate la adresa lui Ardern în timp ce era şefa Guvernului.

Jacinda Ardern a afirmat, însă, marţi că „ar detesta” ca plecarea ei bruscă să fie văzută ca o critică la adresa ţării sale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE