Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China ar avea „secții de poliție” secrete în Marea Britanie, Olanda și Irlanda. Guvernul de la Londra ia primele măsuri

Guvernul chinez ar fi înființat „secții de poliție” nedeclarate în Marea Britanie - două în Londra, în Hendon și Croydon, și una în Glasgow - pentru a-i hărțui pe disidenții politici. Beijingul ar fi înființat, de asemenea, centre similare în alte țări europene, inclusiv în Irlanda și Olanda, potrivit politico.eu.

În acest context, ministrul britanic pentru securitate națională, Tom Tugendhat, a anunțat că Guvernul de la își va intensifica activitatea pentru a preveni „represiunea transnațională”, în timp ce poliția investighează rapoartele privind „secțiile” chineze. Tom Tugendhat a spus, în Camera Comunelor, că astfel de activități "trebuie să fie oprite", subliniind că ar fi „inacceptabil” ca un guvern străin să încerce să opereze un aparat de securitate pe teritoriul Regatului Unit.

„Rapoartele privind posturile de poliție nedeclarate în Regatul Unit sunt, desigur, extrem de îngrijorătoare și vor fi luate foarte în serios. Orice țară străină care operează pe teritoriul Regatului Unit trebuie să respecte legislația britanică”, a declarat ministrul. „Orice tentativă de repatriere ilegală a oricărei persoane nu va fi tolerată”, a adăugat el.

Reacția Chinei: secțiile nu fac poliție politică, oferă „servicii birocratice”

Oficialii chinezi nu au negat existența unor astfel de facilități, dar spun că acestea există doar pentru a oferi servicii birocratice cetățenilor chinezi și nu implică operațiuni de poliție.

Una dintre cele două presupuse secții de poliție din Londra este înregistrată ca agenție imobiliară, în timp ce locația din Glasgow este un restaurant chinezesc.

Ministrul Tugendhat a precizat că viitoarea lege privind securitatea națională, care este în prezent examinată în Camera Comunelor, va consolida puterile guvernului britanic de a face față „represiunii transnaționale, coerciției, hărțuirii sau intimidării legate de o putere străină”.

„Este clar că putem și trebuie să facem mai mult. Prin urmare, le-am cerut oficialilor să intensifice activitatea pentru a se asigura că abordarea noastră privind represiunea transnațională este solidă și am cerut departamentului nostru să revizuiască de urgență abordarea noastră privind represiunea transnațională”, a adăugat Tom Tugendhat.

Grupul spaniol de apărare a drepturilor civile Safeguard Defenders susține că, din 2018, forțele de poliție chineze au administrat „secții de poliție în străinătate” în zeci de țări de pe cinci continente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE