Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Charles Michel: UE trebuie să fie pregătită să accepte noi membri până în 2030

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să se extindă până în 2030 dacă vrea să rămână "credibilă", a declarat luni președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul Forumului strategic de la Bled, în Slovenia, potrivit Euronews.com.

"În timp ce pregătim următoarea agendă strategică a UE, trebuie să ne stabilim un obiectiv clar. Cred că trebuie să fim pregătiți - de ambele părți - până în 2030 să ne extindem. Acest lucru este ambițios, dar necesar. Arată că suntem serioși", a declarat Michel în fața unei audiențe din care făceau parte liderii Albaniei, Bosniei și Herțegovinei, Republicii Moldova, Muntenegrului și Macedoniei de Nord, toate candidate oficiale la aderarea la UE.

Impactul geopolitic al războiului Rusiei din Ucraina a forțat UE să revigoreze politica sa de extindere. Trei țări - Ucraina, Moldova și Bosnia și Herțegovina - au obținut statutul de candidat de la începutul invaziei din februarie 2022, în timp ce angajamentul cu celelalte cinci țări candidate s-a intensificat. Calea Ucrainei către aderare este considerată cea mai critică pentru asigurarea unei Uniuni Europene geopolitice, dar este și cea mai tensionată din punct de vedere politic.

UE trebuie să se "pregătească"

Dorința reînnoită de extindere ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea UE de a integra noi membri, o chestiune care va fi probabil pe ordinea de zi a reuniunii celor 27 de șefi de stat ai UE la Granada, Spania, la începutul lunii octombrie, la o zi după o reuniune a Comunității Politice Europene la care vor participa liderii acestor țări candidate.

Extinderea ar putea necesita reforme semnificative ale bugetului UE. Șapte din cele opt țări candidate au un PIB pe cap de locuitor mai mic decât cel al Bulgariei, cea mai săracă țară din UE, ceea ce înseamnă că, în urma extinderii, distribuirea fondurilor ar putea lăsa unele state membre actuale cu o felie mai mică din plăcinta UE.

Michel a sugerat însă că există o "fereastră de oportunitate" pentru ca UE să ajungă la un acord privind procesul de extindere.

"Următorul buget pe termen lung al UE va trebui să includă obiectivele noastre comune. Acest lucru este ambițios, dar necesar", a declarat Michel, deoarece "va da un impuls transformator reformelor și va genera interese, investiții și o mai bună înțelegere".

De asemenea, ar putea fi necesare modificări ale tratatelor UE pentru a se asigura că procesul decizional poate avea loc rapid și eficient într-un bloc mai mare.

Actualul model de vot cu "majoritate calificată", conform căruia deciziile sunt adoptate doar cu sprijinul a 15 state membre care reprezintă cel puțin 65% din populația UE, ar trebui adaptat.

"Un număr mai mare de membri va însemna mai multă diversitate. Va trebui să ne adaptăm cadrul instituțional și procedurile, astfel încât o UE extinsă să fie capabilă să ia decizii eficiente și în timp util", a declarat Michel.

Eliminarea obstacolelor în calea aderării

Înainte de a deveni membre ale UE, țările trebuie să îndeplinească criterii stricte, printre care se numără introducerea de reforme economice și judiciare. Michel a menționat statul de drept, crima organizată, independența justiției, reformele economice și problemele bilaterale și regionale ca fiind unele dintre acțiunile pe care țările din Balcanii de Vest trebuie să le abordeze pentru a reuși să intre în UE.

"Extinderea este și va rămâne un proces bazat pe merit. Calitatea de membru al Uniunii aduce atât responsabilități, cât și beneficii. Pentru a le prelua pe primele și a le culege pe cele din urmă într-un mediu extrem de competitiv, trebuie să fii pregătit", a declarat Michel.

Aderarea la UE necesită, de asemenea, sprijinul unanim al celor 27 de state membre, sarcina lui Michel de a asigura un consens politic în cadrul Consiliului fiind potențial delicată.

Pentru a răspunde preocupărilor legate de faptul că un stat din Balcanii de Vest ar putea deveni membru al UE și apoi să-și folosească puterea pentru a bloca viitoarea aderare a unui stat vecin, Michel a propus o așa-numită clauză de încredere în tratatele de aderare.

"Consolidarea sprijinului UE"

Unele țări și-au exprimat frustrările cu privire la ritmul lent al aderării, care a durat în medie nouă ani pentru cele 21 de state membre care au întreprins acest proces.

Michel a declarat că UE dorește să ofere sprijin prin oferirea unei integrări progresive și graduale în politicile UE în domeniul energiei, al pieței unice și al securității și apărării, astfel încât țările candidate să simtă beneficiile chiar înainte de aderarea oficială.

Astfel, viitoarele state membre ar putea contribui la elaborarea politicii UE înainte de a deveni membre.

Michel consideră că pachetul de extindere al Comisiei Europene, care urmează să fie prezentat în octombrie și care evaluează progresele înregistrate de țările candidate în procesul de aderare, reprezintă o oportunitate de a prezenta detaliile concrete ale integrării progresive.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE