Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina forțează aderarea la UE în doi ani. Ce semnale vin dinspre Bruxelles

Obținerea statutului de membru al blocului comunitar va domina discuțiile de la summitul istoric UE-Ucraina care va avea loc vineri, la Kiev. Premierul ucrainean, Denis Şmîgal, spune că țara sa își propune să adere în doi ani, dar nimeni din UE nu crede că acest lucru este realist.

„Avem un plan foarte ambițios de aderare la Uniunea Europeană în următorii doi ani. Așa că ne așteptăm ca în acest an, în 2023, să putem avea deja această etapă de negocieri premergătoare aderării”, a declarat Denis Şmîgal, pentru Politico.

De cealaltă parte, establishmentul UE încearcă să mențină aderarea Ucrainei ca un concept mult mai îndepărtat.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat anul trecut că ar putea trece „zeci de ani” până la aderarea Ucrainei. Chiar și liderii UE, care au susținut acordarea statutului de candidat Ucrainei la summitul lor din iunie anul trecut, recunosc în privat că perspectiva aderării efective a țării este destul de departe. La urma urmei, țări candidate precum Serbia, Turcia și Muntenegru așteaptă de mulți ani, chiar din 1999, în cazul Ankarei.

Unele state membre insistă ca declarația summitului de la Kiev să nu se îndepărteze prea mult de limbajul folosit la Consiliul European din iunie - subliniind că, deși viitorul Ucrainei se află în cadrul Uniunii Europene, țările aspirante trebuie să îndeplinească criterii specifice. „Așteptările sunt destul de mari la Kiev, dar este necesar să se îndeplinească toate condițiile pe care Comisia le-a stabilit. Este un proces bazat pe merite”, a declarat un înalt oficial UE.

„Un mare salt înainte”

Denis Şmîgal a declarat, pentru Politico, că speră ca Ucraina să poată realiza vineri un „mare salt substanțial înainte”, în special în domenii specifice: un acord privind un regim fără vize pentru produsele industriale, suspendarea taxelor vamale pentru exporturile ucrainene pentru încă un an și „progrese active” în ceea ce privește aderarea la sistemul de plăți SEPA (Single Euro Payments Area) și includerea Ucrainei în zona de roaming mobil al UE.

„Ne așteptăm la progrese și la o accelerare pe calea noastră spre semnarea acestor acorduri”, a declarat șeful Guvernului de la Kiev.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE