Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Albania şi Macedonia de Nord, cu un pas mai aproape de aderarea la UE

Publicat de: Sabina Coman

Uniunea Europeană a deschis marţi negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Agerpres.

„Este un moment istoric. Este ceea ce au aşteptat atât de mult timp cetăţenii dumneavoastră şi ceea ce ei merită. Aţi menţinut încrederea în procesul de aderare. Aţi dat dovadă de răbdare strategică, din plin. Viitorul european vă este la îndemână. Vă doresc cel mai rapid parcurs posibil”, a subliniat şefa executivului comunitar adresându-se premierilor albanez şi nord-macedonean, Edi Rama şi Dimitar Kovacevski.

Cele 27 state membre ale Uniunii Europene şi-au dat acordul

Cele 27 state membre ale Uniunii Europene şi-au dat luni seară acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, după semnarea unui protocol între Skopje şi Sofia care ridică ultimele obstacole.

Negocierile de aderare pot dura mai mulţi ani şi statele membre UE încă pot bloca acest proces. Muntenegrul a început negocierile în 2012, iar Serbia în 2014, în timp ce Turcia a primit statutul de candidat oficial la aderare, dar negocierile sunt practic îngheţate.

Recent, Uniunea Europeană a acordat statutul de candidat oficial la aderare Republicii Moldova şi Ucrainei.

Albania a început procesul de aderare la UE în 2009

Cererea Albaniei de aderare la UE a fost depusă la 24 aprilie 2009. La data de 16 noiembrie 2009, Consiliul a aprobat cererea Albaniei şi a invitat Comisia Europeană să îşi prezinte avizul. Pe 9 noiembrie 2010, Comisia a evaluat că, înainte ca negocierile de aderare să poată fi deschise în mod formal, Albania trebuie să atingă gradul necesar de respectare a criteriilor de aderare.

În octombrie 2012, Comisia Europeană a recomandat ca Albaniei să îi fie acordat statutul de ţară candidată la aderarea la UE, sub rezerva finalizării măsurilor în anumite domenii. Albania a primit statutul de ţară candidată în 2014.

Republica Macedonia de Nord şi-a depus solicitarea de aderare la UE la 22 martie 2004. Comisia Europeană a emis un aviz pozitiv la 9 noiembrie 2005. În decembrie 2005, Consiliul European a conferit Macedoniei de Nord statutul de ţară candidată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE