Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia anunță că va majora importurile de cărbune şi va introduce noi tipuri de subvenţii

Polonia va introduce noi tipuri de subvenţii în domeniul cărbunelui pentru consumatori şi va majora importurile, pentru a se asigura că va avea suficient combustibil în sezonul rece, pe fondul creşterii preţurilor şi a problemelor din Rusia, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Polonia, statul cel mai dependent de cărbune din blocul comunitar, a interzis în aprilie importurile de cărbune din Rusia, ca răspuns la invadarea Ucrainei.

Luna aceasta, cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est a introdus subvenţii pentru a menţine preţurile pentru cumpărătorii care achiziţionează cantităţi reduse la nivelul de anul trecut, dar retailerii sunt reticenţi să participe la schemă deoarece plăţile nu compensează creşterea preţurilor pe piaţă.

„Nu există interes din partea companiilor private pentru a participa la sistemul de subvenţii, prin urmare lucrăm la noi soluţii pentru a compensa preţul ridicat al cărbunelui pentru consumatori”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Piotr Muller. Acesta a adăugat că noile măsuri ar putea fi adoptate marţi.

Polonia, afectată de deficitiul de cărbune

În urma unei decizii neobişnuite, premierul Mateusz Morawiecki a ordonat companiilor de stat să importe 4,5 milioane de tone de cărbune până la finalul lunii octombrie, pentru a furniza combustibil gospodăriilor, în urma deficitului cauzat de sancţiunile impuse Rusiei.

În mod obişnuit, importurile de cărbune din Rusia erau folosite de gospodării şi de termocentralele din oraşele mai mici.

În 2021, Polonia a importat peste opt milioane de tone de cărbune din Rusia, dar, din cauza scăderii producţiei interne, deficitul ţării se ridică la 11 milioane de tone.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE