Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bosnia și Herțegovina ar putea adera la UE. Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de candidat

Comisia Europeană recomandă țărilor din Uniune să acorde Bosniei-Herțegovina statutul de țară candidată. Pentru începerea negocierilor este, însă, nevoie de aprobarea în unanimitate, în toate cele 27 de state, a acestei propuneri.

După această etapă, Comisia stabilește o așa-numită strategie de preaderare. Aceasta este un program de sprijinire a reformelor necesare pentru integrare, însoțit de asistență financiară.

Liderii Uniunii Europene au anunțat în iunie că sunt pregătiți să acorde Bosniei statutul de candidat. Ei au cerut Comisiei Europene un raport privind punerea în aplicare a unei serii de reforme.

Şapte ţări sunt oficial candidate la aderarea la UE, respectiv Turcia (1999), Macedonia de Nord (2005), Muntenegru (2010), Serbia (2012), Albania (2014), Ucraina şi Republica Moldova (2022), dar negocierile pentru intrarea lor în UE fie nu au început, fie trenează.

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi-au dat în luna iulie acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, după semnarea unui protocol între Skopje şi Sofia care a ridicat ultimele obstacole. Bulgaria blocase iniţierea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord din cauza unor dispute istorice şi privind limba, iar Albania a fost ţinută în loc pentru că Bruxellesul dorea ca ambele negocieri să înceapă concomitent, transmite Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE