Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uniunea Europeană a primit 966.000 de cereri de azil în cursul anului trecut, o creștere de peste 50% față de 2021. Sirienii, afganii, turcii, venezuelenii și columbienii au constituit cele mai mari grupuri de solicitanți care au cerut protecție internațională în blocul comunitar, Norvegia și Elveția.

Cifra finală, publicată miercuri dimineață de Agenția UE pentru Azil (EUAA), reprezintă cea mai mare cifră din 2016, când au fost depuse peste 1,2 milioane de cereri, și depășește estimarea dată anterior de Comisia Europeană, care estimase la 924.000 numărul total pentru 2022, conform Euronews.com.

Au fost înregistrate cele mai ridicate niveluri de cereri

În cadrul ultimului summit de la Bruxelles, liderii au adoptat o poziție fermă în ceea ce privește migrația și au amenințat că vor folosi permisele de viză, fluxurile comerciale și ajutorul pentru dezvoltare ca pârghii împotriva țărilor din afara UE care nu reușesc să primească înapoi solicitanții de azil care nu au fost acceptați.

Blocul este din ce în ce mai îngrijorat de creșterea numărului de cereri din țările de origine considerate în mod tradițional "sigure" - deși conceptul de "sigur" este contestat de societatea civilă și variază în funcție de legislațiile naționale.

Agenția pentru azil a declarat că cererile au atins cele mai ridicate niveluri "înregistrate vreodată" pentru o gamă largă de naționalități în 2022, inclusiv cetățeni din India, Burundi, Maroc, Tunisia, Egipt, Republica Democrată Congo, Peru, Moldova, Yemen, Belarus și Cuba.

Între timp, turcii, venezuelenii, columbienii, bangladeshienii și georgienii au depus "cele mai multe cereri" cel puțin din 2008, a precizat EUAA într-un comunicat de presă, în timp ce au existat "substanțial" mai multe cereri din partea Albaniei, Macedoniei de Nord, Serbiei și Kosovo - patru țări care doresc să devină membre ale UE.

Scăderea numărului de cereri a fost "rară", a adăugat agenția, dar a fost totuși detectată la migranții din anumite țări, cum ar fi cei din Mali și Senegal. Se crede că unii dintre acești solicitanți de azil, cum ar fi indienii, burundezii, turcii și tunisienii, au folosit călătoria fără viză în Balcanii de Vest și apoi au trecut pe teritoriul UE.

"Toți partenerii din Balcanii de Vest ar trebui să își alinieze cu prioritate politica în materie de vize la cea a UE", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Cifrele din 2022 au exclus marea majoritate a celor patru milioane de refugiați ucraineni care au fugit din calea războiului din Rusia și ale căror cereri au fost tratate separat prin intermediul Directivei privind protecția temporară.

Numărul tot mai mare de cazuri

În conformitate cu dreptul internațional, azilul ar trebui acordat persoanelor care fug de persecuție sau de vătămări grave în țara de origine, cum ar fi violența sexuală, tortura, discriminarea și tratamentele inumane.

În 2022, țările UE, Norvegia și Elveția au emis 147.000 de decizii de acordare a statutului de refugiat și 106 000 de decizii de acordare a protecției subsidiare.

Împreună, acestea reprezintă 40% din totalul celor 632.000 de decizii în primă instanță emise anul trecut de autoritățile naționale, ceea ce înseamnă că o mare parte dintre solicitanții de azil și-au văzut cererile respinse.

Totuși, rata deciziilor pozitive prezintă variații extreme între naționalități: 94% pentru sirieni, 84% pentru yemeniți, 54% pentru afgani, 38% pentru turci, 7% pentru albanezi și doar 1% pentru vietnamezi, macedoneni de nord, indieni și moldoveni.

EUAA a precizat că unii solicitanți de azil, cum ar fi venezuelenii, ar fi putut primi protecție umanitară în conformitate cu legislația națională, dar aceste decizii nu se adaugă la cifrele anuale, deoarece nu sunt considerate ca făcând parte din sistemul european comun de azil.

Țări europene precum Belgia, Țările de Jos și Austria au avertizat în ultimele luni că sistemele lor de primire sunt sub presiune din cauza sosirii continue a solicitanților de azil și a numărului tot mai mare de cazuri în așteptare.

UE are deja în vigoare un sistem voluntar de transfer voluntar al solicitanților de azil, dar până în prezent, acest sistem s-a soldat cu 514 relocări din 8.000 de promisiuni anuale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE