Autoritățile au deschis mai multe anchete după ce 63 de copii cu dizabilități, cu vârste între 3 și 7 ani, au fost găsiți în condiții inumane în patru centre de plasament din Târgu Mureș. Serviciul de Investigații Criminale din Mureș a deschis un dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorilor. Potrivit Georgianei Pascu, de la Centrul de Resurse Juridice, bugetul centrelor este excesiv, însă condițiile sunt insalubre, cu medicamente expirate și standarde de curățenie nerespectate.
Informații pe scurt:
- Un număr de 63 de copii cu dizabilități, cu vârste între 3 și 7 ani, au fost găsiți în condiții insalubre și necorespunzătoare în patru centre de plasament din Târgu Mureș.
- Copiii erau ținuți în camere închise cu zăvoare, igiena era precară, iar hainele și prosoapele erau uzate și murdare. De asemenea, au fost descoperite medicamente expirate.
- Angajații centrelor au invocat lipsa de personal ca motiv pentru aceste deficiențe.
- În urma acestor constatări, a fost deschis un dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorilor. Georgiana Pascu, de la Centrul de Resurse Juridice, a subliniat că, deși bugetul alocat centrelor este mare, condițiile sunt inacceptabile.
- Ancheta este coordonată de Serviciul de Investigații Criminale din Mureș.
Copiii primeau mâncare expirată și mucegăită sau legume stricate
O nouă descoperire șocantă a fost făcută în centrele de îngrijire din Târgu Mureș, în care zeci de copii erau maltratați. Ce mici primeau mâncare expirată și mucegăită sau legume stricate. Echipele Consiliului de Monitorizare au găsit acolo condiții greu de imaginat. Cu toate acestea, autoritățile locale nu consideră necesar să mute copiii din cele patru centre ale groazei: spun că sunt în siguranță acolo.
Alimente expirate din iulie anul trecut, mucegăite, legume încolțite și utilaje murdare. Asta au găsit inspectorii de la Consiliul de Monitorizare în bucătăriile a trei dintre cele patru centre sociale din Mureș.
Emanuel Botnariu, președintele Consiliului de Monitorizare: „Vă dați seama în ce condiții și cum poți să faci o asemenea mâncare pentru asemenea copii, care necesită un tratament special, cei mai mulți dintre ei, la centrul de la Trebely, mănâncă pasat. Eu ca medic, când văd așa ceva, mi se zbârlește pielea. Și bineînțeles condiții mizere. Sunt depozitate pe jos, depozitate impropriu, și așa mai departe. De-a valma, carne înghețată tun.”
Controalele au început sâmbătă dimineață. Duminică, responsabilii din județ s-au întâlnit de urgență. Acum, șefii Consiliului Județean Mureș anunță că nu se impune mutarea lor din centrele de îngrijiri.
Andre Rotaru, jurnalist Euronews: „Copiii sunt în siguranță spun oficialii. Mai mult decât atât, spun că aceste condiții în care se desfășoară activitățile celor patru servicii sociale nu sunt de natură să genereze încălcări ale standardelor sociale și mai mult decât atât spun că ceea ce am văzut ar reprezenta mai degrabă disfuncționalități punctuale.”
Emanuel Botnariu, președintele Consiliului de Monitorizare: „În primul rând, nu aveau licență de funcționare, ceea ce este deosebit de grav. Un număr de copii era declarat, acolo am găsit mult mai mulți. Condiții improprii în care locuiau acești copii, adică în pătuțuri inadecvate, mai mici decât ceea ce le-ar trebui și le-ar fi necesar, mult mai mulți în acele cămăruțe. Saltelele pe care stăteau erau cu plastice pe ele și așa mai departe. PLus că erau închiși. Un număr de 13 copii în vreo două camere de acolo stăteau închiși cu niște zăvoare, pentru că nu au personal.”
63 de copii au fost găsiți de inspectorii de la Centrul de Resurse Juridice și de la Consiliul de Monitorizare în cele patru centre din Mureș. Copiii care aveau nevoie de kinetoterapie nu ar fi beneficiat de acest serviciu, iar cel puțin unii dintre cei care aveau nevoie de tratament ar fi primit medicamente expirată.
Andre Rotaru, jurnalist Euronews: „Vorbim despre un buget pentru cele patru centre, în 2024, alocat de către Consiliul Județean, de nu mai puțin de 4,7 milioane de lei. Aproape 1 milion de euro, ceea ce înseamnă că fiecare centru ar fi primit între 1 și 1,3 milioane de lei.”
Mai multe anchete sunt acum în curs: încă de sâmbătă, poliția a deschis un dosar penal de rele tratamente aplicate minorului. Dosarul este acum supravegheat de parchetul de pe lângă judecătoria Târgu Mureș. Iar reprezentanții CRJ spun că au sesizat deja DIICOT în acest caz, însă parchetul nu a comunicat public până acum.
Dosar penal pentru rele tratamente în cazul centrelor groazei din Târgu Mureș: 63 de copii au fost găsiți în condiții precare, în patru centre de plasament
Autoritățile au pornit mai multe anchete după ce copiii din centrele cu dizabilități au fost găsiți în condiții inumane. Serviciul de Investigații Criminale din Mureș s-a autosesizat și a deschis un dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului.
"În centrele de plasament s-au găsit condiții inadecvate și insalubre, medicamente expirate, în schimb, bugetul alocat este excesiv", a declarat Georgiana Pascu, de la Centrul de Resurse Juridice.
Minorii între trei și şapte ani care nu erau în grija asistenților maternali profesioniști, așa cum prevede legea, ci închiși în centre; opt copii erau închiși în dormitoare, fără a putea ieși, iar angajații au spus că motivul este lipsa de personal.
Știrea inițială: Nu mai puțin de 63 de copii cu dizabilități au fost găsiți în condiții precare în patru centre de plasament din Târgu Mureș, după o vizită inopinată a Centrului de Resurse Juridice.
Copiii cu vârste între 3 și 7 ani, stăteau închiși în camere cu zăvoare amplasate în exterior, pentru a nu putea ieși din dormitoare.
Mai mult, standardele minime de curățenie și cazare nu erau respectate. Copiii erau spălați foarte rar, folosindu-se bureți murdari, iar hainele, lenjeria și prosoapele erau uzate și murdare.
De asemenea, scutecele copiilor nu erau schimbate regulat. În două dintre centre au fost găsite și medicamente expirate.
Cu toate acestea, fiecare dintre centrele de plasament avea un buget curpins între 1 și 1,3 milioane de lei.
Experții Centrului de Resurse Juridice spun că nu au fost identificate niciun fel de investiții, copiii stând în condiții precare.
Reacția DGASPC Mureș
Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Mureș a declarat că nu știa de condițiile în care sunt ținuți copiii din cele patru centre, deși menționează că au mai fost făcute verificări. Mai mult, DGASPC avea cunoștință despre faptul că centrele funcționau fără licență, dar anunță că erau prea mulți copii și nu aveau unde să îi mute.
”N-am avut unde să mutăm acești copii. Este vorba de un număr destul de mare de copii. Păi, au fost foarte multe verificări efectuate de către diferite instituții cu atribuțiile comune, nu neapărat numa de noi. Nu știu doamnă să vă răspund la întrebările asta. Eu consider că la ce am știut și cu poliția am răspuns. Nu știam de ușă să văruită, nu știam, doar ce am văzut dimineață atuncian azi dimineață.
Ca măsuri vom avea relicențierea serviciilor. Vom începe demersuri pentru licențierea acestor servicii și sigur o anchetă, cum am zis, a anchetă cu angajații care erau în tură. Trebuie să vedem de ce au fost administrate aceste medicamente de către personalul care era în tură și să vedem care a fost explicația lor pentru situația asta. Dacă îmi permiteți o precizare, pentru aceste centre este deschis procedura de reorganizare astfel încât ele vor avea altă denumire și vor funcționa sub alte capacități. Documentele urmează să fie depusă pentru vederea obținerii licențiere acestor servicii.
În decembrie am luat legătura cu agentul care a făcut raportul de evaluare, de monitorizare în teren acestor servicii și i s-a pus în vedere că la modul în care ele sunt organizate și funcționează ele nu vor primi licența de funcționare.”, a declarat Constantin Doru, purtător de cuvânt DGASPC Mureș.