Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Centralele nucleare ucrainene stârnesc temeri. SUA cer Rusiei să nu mai atace lângă astfel de obiective

Statele Unite cer Rusiei să înceteze orice activitate militară în și în jurul centralelor nucleare din Ucraina.

Solicitarea privește mai ales centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa și care acum este sub controlul armatei Moscovei.

Centrala de la Zaporojie, situată în sudul Ucrainei, a fost ținta mai multor bombardamente în ultimele zile, iar proiectilele au lovit o parte dintre instalații.

„Continuăm să monitorizăm îndeaproape activitatea de la ZNPP (centrala nucleară de la Zaporojie), Departamentul Energiei și Administrația Națională pentru Securitate Nucleară raportează că senzorii de radiații continuă să furnizeze date.

Și, din fericire, nu am văzut niciun indiciu de niveluri crescute sau anormale de radiații. Cunoaștem, de asemenea, rapoartele privind relele tratamente aplicate personalului centralei și salutăm eforturile autorităților și operatorilor ucraineni (ai centralei) pentru angajamentul lor de a asigura siguranța și securitatea nucleară în circumstanțe dificile.

Luptele din apropierea unei centrale nucleare sunt periculoase și continuăm să solicităm Rusiei să înceteze toate operațiunile militare la sau în apropierea instalațiilor nucleare ucrainene și să returneze Ucrainei controlul deplin al centralei.

În ceea ce ne privește, continuăm să sprijinim eforturile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și sprijinim Ucraina în ceea ce privește măsurile de securitate nucleară și siguranță în zona instalațiilor nucleare.”, spun reprezentanții SUA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE