Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rușii bombardează orașele ucrainene de pe linia frontului

Armata rusă a lansat noi atacuri cu rachete și tiruri de artilerie în orașele ucrainene de pe linia frontului. Au fost bombardamente în Harkov, Nikolaev și Kramatorsk. Potrivit autorităților ucrainene, cel puțin o persoană a murit, iar șase au fost rănite. Au fost noi bombardamente și la centrala atomică din Zaporojie. Părțile se acuză reciproc de atacuri asupra celei mai mari centrale atomice din țară, unde sunt amplasate șase reactoare nucleare.

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, spune că situația de la centrala nucleară este îngrijorătoare și cere noi sancțiuni împotriva Rusiei. Pe de altă parte, armata rusă acuză Ucraina că ar fi atacat centrala cu tiruri de artilerie.

Volodimir Zelenski: „Din păcate, situația din jurul centralei nucleare de la Zaporojie se agravează. Teroriștii ruși sunt primii din lume care au folosit centrala, cea mai mare din Europa, pentru teroare. Vom atrage atenția lumii asupra acestui aspect și vom insista asupra unor noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru crearea acestei amenințări globale”.

Și directorul general al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică, Rafael Grosii, a declarat, într-un comunicat de presă, că este „extrem de îngrijorat de bombardamentele la cea mai mare centrală nucleară din Europa” și evidențiază riscul real al unui dezastru nuclear.

Iar Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, într-un mesaj pe rețelele de socializare, a numit atacurile de la centrală drept o "încălcare gravă și iresponsabilă a normelor de siguranță nucleară", dar și a normelor internaționale.

Lupte grele în estul țării

Între timp, continuă luptele în estul Ucrainei. Forțele ruse au început sâmbătă un asalt asupra localităților Bakhmut și Avdiivka - două orașe cheie din estul regiunii Donețk. Iar viceprimarul orașului Nova Kahovka din regiunea Herson, care este ocupat de Rusia, a murit la spital după ce a fost împușcat. Potrivit agenției de știri din Rusia RIA Novosti, persoane necunoscute l-au împușcat-o pe Vitali Hura de mai multe ori.

Chiar dacă luptele continuă în sud-estul Ucrainei, părțile respectă deocamdată acordurile semnate recent privind exportul cerealelor din porturile ucrainene. Alte două nave care transportă mii de tone de porumb din Ucraina au ancorat sâmbătă la nord de Istanbul în așteptarea inspecției, a anunțat Ministerul turc al Apărării. De asemenea, noi nave sosesc în porturile ucrainene pentru a transporta produse agricole. Kievul speră la o creștere treptată a livrărilor maritime până la un nivelul de 3 milioane de tone de produse agricole pe lună.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE