Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Celine Dion a vorbit despre boala de care suferă de mai bine de doi ani: "Va fi mereu cu mine. Sper că vom găsi un miracol"

Ajunsă la 56 de ani, Celine Dion se luptă de mai bine de doi ani cu o afecțiune neurologică numită "Sinfromul Omului Rigid". De atunci, solista și-a anulat concertele și aparițiile publice.

Cu toate acestea, în februarie 2024, ea a reușit să ajungă la Gala Premiilor Grammy și a decernat premiul pentru "Albumul Anului" solistei americane Taylor Swift. Celine Dion a fost ovaționată în picioare.

Celine Dion a vorbit despre boala de care suferă

Ea susține că, în tot acest timp, medicii au făcut și fac în continuare eforturi pentru a găsi o vindecare. Canadianca a acceptat să vorbească deschis despre această problemă pe care o are, într-un interviu pentru publicația Vogue.

"Încă nu am învins boala, ea este în continuare cu mine și va fi mereu. Sper că vom găsi un miracol, un mod de a o vindeca, prin cercetări științifice, dar în acest moment, trebuie să învăț să trăiesc cu ea. Deci asta sunt eu acum, am Sindromul omului rigid. Cinci zile pe săptămână fac terapie atletică, fizică și vocală.

Lucrez la degetele picioarelor, la genunchi, gambe, degete de la mâini, la cântatul meu, la vocea mea. Trebuie să învăț să trăiesc cu asta acum și să nu îmi mai pun întrebări. La început mă întrebam: De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina mea? Viața nu îți dă niciun răspuns, trebuie doar să o trăiești. Am această boală dintr-un motiv necunoscut", a spus Celine Dion, potrivit sursei citate.

Ce este Sindromul Omului Rigid

Boala de care suferă Celine Dion, Sindromul Omului Rigid, numit și boala Moersch-Woltman, este una rară, care îi provoacă spasme musculare și dificultăți la nivelul corzilor vocale.

Sindromul omului rigid, numit și sindromul persoanei înțepenite, este o tulburare neurologică și se manifestă progresiv. Mușchii devin rigizi, controlul asupra lor devine foarte dificil, dar apar și spasmele musculare, care sunt dureroase.

Afecțiunea nu are remediu, însă se fac tratamente care pot ajuta, în sensul că se pot diminua anumite simptome, iar progresul bolii poate fi și el diminuat. Boala începe cu contracții necontrolate ale mușchilor axiali și cu dureri de spate, dat și mușchii faringieni pot fi afectați. În funcție de persoană și de stadiul bolii, urmează afectarea brațelor sau picioarelor.

Medicii spun că aceste simptome duc la diverse frustrări pe care le au persoanele afectate, ceea ce rezultă că pacientul poate fi încadrat drept unul psihogenic. Cu timpul, pot apărea chiar rupturi musculare sau fracturi de oase. Practic, calitatea vieții este afectată.

"După cum văd eu, am două opțiuni: fie să mă antrenez ca un sportiv și să fac o muncă grea, fie să mă opresc și să spun că e gata, că stau acasă, îmi ascult cântecele și cânt în fața oglinzii pentru mine. Am ales să muncesc din tot sufletul și trupul meu, din cap până-n picioare, alături de o echipă medicală. Vreau să fiu cât de bine se poate să fiu.

Obiectivul meu este să văd din nou Turnul Eiffel. Dar pe de altă parte, nu vreau doar să aștept. Fac eforturi să-mi recapăt puterile, dar e dificil să merg în turnee.

Nu pot să răspund la asta (n.r.: când va reveni în concerte), pentru că de patru ani îmi spun că nu mă întorc, că ba sunt pregătită, ba nu sunt pregătită... Așa cum stau lucrurile, eu nu suport asta și vă spun: 'Da, în patru luni'. Nu știu, corpul meu îmi va spune. Pe de altă parte, nu vreau doar să aștept.

E greu, din punct de vedere moral, să trăiești de la o zi la alta. E greu, muncesc foarte mult și mâine va fi și mai greu. Mâine este o altă zi. Dar există un lucru care nu se va opri niciodată și aceasta este voința. Este pasiunea, este visul, este determinarea. Oamenii veneau mereu să mă vadă cântând. Și asta, pentru mine, a fost dovada că am fost și că sunt, cu adevărat, o cântăreață. Un lucru este cert: voi iubi acest sentiment până în ziua morții mele", a precizat Celine Dion.

Deși suferă de această afecțiune, legenda muzicii pop va lansa mai multe melodii pentru coloana sonoră a unui lungmetraj numit Love Again, în care ea a și jucat.

Celoine Dion a spus că a început să cânte de la vârsta de 5 ani, iar în familia ei, toată lumea cânta la un instrument.

"Frații și surorile mele și cu mine mergeam la nunți în weekend, ca să avem puțină mâncare în farfurii. Iar mama ne făcea pantaloni și ne croșeta pulovere. Mama a fost mereu alături de mine, ea a fost cea care a scris primul meu cântec și l-a rugat pe fratele meu, Jacques, care cânta la chitară, să compună muzica.

Refrenul nu prea mi-a plăcut, așa că l-am rescris și am compus muzica împreună cu el. I-am trimis un demo managerului Ginette Reno, o mare artistă din Quebec. Nu a existat niciun răspuns. Fratele meu a continuat: 'Scuză-mă, ți-am trimis un demo. Sora mea mai mică are 12 ani, știu că nu ai auzit încă, pentru că, dacă ai fi auzit-o, ai fi sunat imediat'. În cele din urmă, a ascultat și a cerut să mă cunoască", a dezvăluit Celine Dion.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE