Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Celine Dion, diagnosticată cu o boală rară. Artista canadiană suferă de sindromul persoanei rigide

Celine Dion a anunțat că își anulează 8 concerte, inclusiv cel din vară de la București, după ce a fost diagnosticată cu o boală rară, care afectează o persoană dintr-un milion. Afecțiunea neurologică se numește sindromul persoanei rigide. Chiar dacă aceasta este incurabilă, evoluția ei poate fi încetinită. Artista canadiană în vârstă de 54 de ani a plâns când li s-a adresat fanilor într-un film postat pe Instagram.

„În vreme ce încă aflăm lucruri despre această afecțiune rară, știm acum că aceasta este cauza tuturor spasmelor pe care le-am avut. Din păcate, aceste spasme îmi afectează fiecare aspect al vieții mele de zi cu zi. Uneori îmi produc dificultăți la mers și nu îmi permit să îmi utilizez corzile vocale ca să cânt așa cum sunt obișnuită. Ca să ne întâlnim din nou nu am altă opțiune decât să mă concentrez pe sănătatea mea acum. Și am speranța că sunt pe drumul recuperării. Pe acest lucru mă concentrez. Și fac tot ce pot ca să îmi revin”, a transmis Celine Dion.

Sindromul persoanei rigide (SPR) este o patologie neurologică rară, caracterizată printr-o rigidizare musculară progresivă şi episoade repetate de spasme musculare dureroase.
Potrivit Orphanet, un portal online dedicat bolilor rare şi medicamentelor aferente, vârful de incidenţă se situează în jurul vârstei de 45 de ani, iar simptomele evoluează de-a lungul lunilor şi anilor.

Rigiditatea musculară fluctuează adeseori (se agravează, apoi se ameliorează) şi survine, în general, în acelaşi timp cu spasmele musculare. Aceste spasme pot să se producă întâmplător sau să fie declanşate de o varietate de evenimente diferite, inclusiv de un zgomot brusc sau de un contact fizic uşor.

Deşi cauza exactă a acestui sindrom este necunoscută, medicii cred că este vorba despre o maladie autoimună, care se manifestă uneori alături de alte boli autoimune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE