Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cele mai vândute mașini noi în 2022. Autoturismele fabricate în România, în topul preferințelor

2022 a fost un an bun pentru brandul Dacia. Indiferent că vorbim despre marcă în sine sau un model anume, Dacia a fost lider de piață - Logan, Duster, Sandero și Spring ocupă primele locuri în clasamentul vânzărilor. Totalul: peste 40.000 de unități noi, înmatriculate.

În rândul masinilor de import, conform datelor APIA (Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile) Toyota și Hyundai conduc clasamentul. Sud-coreenii dau cel mai bine vândut model de import din România, Hyundai Tucson și reușesc, per ansamblu, să se situeze peste Ford și al său Puma, fabricat în țara noastră.

Modelele electrice și hybrid s-au bucurat, la rândul lor, de o creștere de aproape 50 la sută.

Deși a fost un an dificil, apetitul românilor pentru automobile a crescut în 2022, arată aceleași cifre APIA. Numărul mașinilor noi înmatriculate este mai mare cu aproape 7 procente în raport cu 2021.

Doru Brusalis, director Hyundai: „Încercăm să facem cât mai bine față valului de cereri, în acest context al industriei cu livrări la trei luni, la șase luni. Cererea este solidă în continuare. Ne așteptăm și la un 2023 similar cu 2022. Volumul pieței este dat de capacitatea industriei de a livra.“

Viorel Asaftei, director Dacia: „Ceea ce este remarcabil de spus este că în topul celor patru modele din România este Dacia. O noutate în top patru este modelul electric Spring, întrucât este pentru dată când în top este un vehicul electric. Este clar că programul Rabla Plus este foarte important pentru vanzarea de mașini electrice în România.“

Vânzarea de noi autoturisme va crește în 2023

Reprezentanții auto estimeaza că și anul 2023 se va remarca prin creșteri de vânzări. Așteptările indică o redirecționare a clienților către mașinile mai prietenoase cu mediul, așa cum arată și cele mai recente date.

Conform noilor directive europene, din 2035, toate mașinile nou-venite pe piață vor trebui să aibă emisii zero. În România deja există un trend ascendent pentru mașinile electrice. Dacă în 2021 cota de piață a mașinilor full electrice era de puțin peste 5%, doar într-un an a depășit cifra de 9%.

În luna decembrie, pe șoselele din România au apărut peste 12 mii de autoturisme noi. Dintre acestea peste 3500 sunt electrice sau hybrid.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE