Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai mulți bani pentru Programul Rabla 2023. Crește valoarea primei de casare pentru „Rabla clasic”

Prima de casare pentru programul „Rabla clasic” va crește cu 15% în 2023. De asemenea, bugetul alocat cumpărării unei mașini electrice va fi majorat în acest an, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Mediului să pregătească pentru ședința de Guvern de săptămâna viitoare o informare referitoare la Programul Rabla.

„Am început pregătirea programelor «Rabla clasic», «Rabla plus» şi «Rabla local». În cadrul Programului «Rabla clasic», care oferă acel bonus pentru casarea maşinilor vechi şi posibilitatea de cumpărare de maşini clasice, cu motorizare clasică noi, avem bugetul pentru a asigura o creştere cu 15% a primei de casare, aşa cum şi dumneavoastră aţi discutat la «Dacia», cu ocazia vizitei pe care aţi efectuat-o. Avem bugetul pentru a oferi acest sprijin majorat în 2023”, a explicat Tanczos Barna, conform Agerpres.

Mai mulți bani pentru cumpărarea de mașini electrice

De asemenea, ministrul Mediului a anunțat că va crește bugetul pentru achiziția unei mașini electrice. Autoritățile își propun să scoată din circulație peste 250.000 de mașini vechi.

„A crescut numărul de maşini noi înmatriculate, a crescut exponenţial numărul de maşini electrice înmatriculate datorită programelor derulate prin Administraţia Fondului pentru Mediu. S-a redus numărul de maşini second-hand pentru prima dată după foarte mulţi ani. Deci, parcul auto din România se întinereşte şi am putea spune că la sfârşitul anului 2023 bifăm inclusiv obligaţia din PNRR. Ne-am asumat că vom scoate peste 250.000 de maşini vechi din circulaţie. Cred că la sfârşitul anului 2023 deja ţinta pentru '26 va fi atinsă”, a mai precizat ministrul Mediului.

O persoană care câştigă salariul minim pe economie ar avea nevoie să economisească 10% din salariu timp de 26 până la 51 de ani ca să-şi poată cumpăra o maşină nouă, cu programul Rabla, a afirmat marţi cercetătoarea Natalia Ciobanu, cu ocazia prezentării unui raport despre programele Rabla şi Rabla Plus.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE