Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cele mai bune destinații pentru observarea stelelor din Europa. Experiențele unice pe care le pot avea turiștii

Publicat de: Mirabela Vasile

Vara poate a dispărut de mult, dar odată cu nopțile lungi și întunecate vine sezonul perfect pentru observarea stelelor.

În toată Europa, există de fapt parcuri certificate dedicate pentru iubitorii de astfel de experiențe. Înființate în 2001, International Dark Sky Parks (IDSP) sunt spații verzi care sunt certificate de ONG International Dark-Sky Association ca un sit care face eforturi pentru a conserva și proteja calitatea cerului.

În ianuarie 2022, există 195 de locuri cu cer întunecat înregistrate în întreaga lume. Aruncăm o privire la primele parcuri cu cer înstelat din Europa pentru a vă oferi ceva inspirație pentru următoarea călătorie.

Unde pot privi stelele în Regatul Unit și Irlanda?

Regatul Unit și Irlanda găzduiesc cinci IDSP. Primul dintre ele este Bodmin Moor Dark Sky Landscape de-a lungul coastei Cornish din Anglia. Această pădure, desprinsă direct dintr-un roman din secolul al XVIII-lea, este frumoasă atât ziua, cât și noaptea, cu o mulțime de alei care traversează stâncile.

Northumberland National Park și Kielder Water & Forest Park din nordul Angliei sunt deja o destinație turistică populară în timpul zilei. Dar, pe măsură ce toți ceilalți se întorc la hotelul lor când se înserează, ați putea fi martorii unui spectacol magnific al naturii - Calea Lactee.

Unde este cel mai bun loc pentru a privi stelele în Spania?

Albanyà, situat în Girona, Catalonia, este locul ideal pentru spectatorii spanioli. Dacă vă îndreptați spre Parcul Bassegoda, există tururi regulate la care să vă alăturați în timp ce priviți stelele sclipitoare.

Unde să vezi stelele în Ungaria

Ungaria are trei IDSP-uri și începem cu Bükk, cel mai mare parc național al Ungariei. Este situat în Munții Bükk din nord, în apropiere de orașul Miskolc. E o ocazie perfectă de observare a stelelor și vă așteaptă undeva sub cele mai înalte vârfuri ale țării.

În timp ce Parcul Național Bükk este cel mai mare din Ungaria, Parcul Național Hortobágy trebuie să fie cel mai impresionant. Este primul parc național al țării, care a rămas în mare parte neatins din ultima epocă glaciară. Parcul oferă vizitatorilor plimbări nocturne și intenționează să deschidă un observator la un moment dat în viitor.

Zona Națională de Protecție a Peisajului Zselic, aproape de granița cu Slovacia, este considerată cel mai bun loc cu cer întunecat, aproape nealterat din Ungaria de către IDSA. Certificate în 2009, toate parcurile din jurul municipalităților lucrează pentru a păstra întunericul natural al cerului de acolo.

Olanda, cea mai poluată țară din Europa

Situat la est de Insula Terschelling, De Boschplaat este o rezervație naturală Natura 2000 recunoscută de Consiliul European. Publicul se poate bucura de acces nelimitat la parc în orice moment și există opt locuri desemnate pentru observarea stelelor din care să aleagă.

Până în mai 1969, zona care este acum Parcul Național Lauwersmeer era sub apă, când fosta Marea Lauwers a fost închisă și separată de Marea Wadden . Zona a devenit o oază pentru fauna sălbatică și sute de mii de păsări migratoare opresc aici în fiecare an. Acum este și un spațiu întunecat pentru a admira cerul nopții în ceea ce IDSA consideră cea mai poluată țară din Europa cu lumina.

Unde poți vedea stelele în Croația?

Petrova gora-Biljeg și Vrani Kamen sunt cele două bijuterii principale ale stelelor din Croația.

Prima este cunoscută că are cele mai bine conservate păduri de munte din Croația și a devenit zonă protejată în 1969 și IDSP în 2019.

Nu departe de capitala croată Zagreb se află al doilea IDSP Vrani Kamen al țării, care se întinde pe 8.000 de hectare din magnificii munți Papuk.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE