Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cei doi pompieri arși internați la Bruxelles, aproape de externare. Medic: În două săptămâni s-ar putea întoarce în România, la familiile lor

Primii pacienți internați în străinătate după explozia de la Crevedia ar putea fi externați în următoarele două săptămâni. Vorbim despre doi dintre pompierii răniți în timpul intervenției care au fost transferați la Spitalul Militar din Bruxelles. Ei încercau să stingă focul și să salveze localnicii când au fost surprinși de cea de-a doua explozie

Care este procedura urmată de doctori?

Cei doi pompieri au ajuns luni, la primele ore, la secția de arși a Spitalul militar ”Regina Astrid” din Bruxelles. Erau intubați și aveau arsuri pe 10% din suprafața corpului. Este vorba despre doi pompieri tineri, în jur de 20, respectiv 30 de ani. 

Thomas Rose, Directorul Centrului pentru Arși al spitalului „Regina Astrid”: ”De afară, pacientul cu arsuri severe vine pe aici, prin acest coridor, în Unitatea de Primire. Noi am preluat situația, am verificat totul. Le-am luat măsurătorile, înălțimea, greutatea. În îngrijirea pacienților cu arsuri este foarte importantă greutatea pentru administrarea medicamentelor. Le verificam urechile când este o explozie. Ne asigurăm că nu există perforații și de aceea avem tot echipamentul aici. Le verificăm ochii din cauza arsurilor faciale. Vrem să ne asigurăm că nu sunt leziuni la nivelul ochilor.” 

Rănile cele mai grave erau la nivelul feței și mâinilor. 

Thomas Rose, Directorul Centrului pentru Arși al spitalului „Regina Astrid”: ”Pentru un pompier aceste lucruri sunt foarte importante. Trebuie să poată atinge lucruri și să funcționeze. Fiecare lucru pe care îl faci necesită folosirea mâinilor. Avem chirurgi specializați foarte buni și încercăm se evităm transplantul de piele. Sperăm că mâinile se vor vindeca spontan.”

Sonia Teodoriu, jurnalist Euronews: ”Aceasta este încăperea în care au fost aduși cei doi pompieri răniți în explozia de la Crevedia. Tot aici au fost aduși opt pacienți de la Colectiv. Sunt 28 de grade în aceasta încăpere. Ne-au explicat medicii că e nevoie de o temperatură ridicată pentru ca atunci când evaluează rănile pentru prima data temperatura pacientului scade și de aceea este nevoie de cel puțin 28 de grade.”

Pacienții se recuperează fizic, dar rămân cu traume psihice

În 2015, când spitalele din România nu puteau trata victimele incendiului de la Colectiv, o echipă de la spitalul militar ”Regina Astrid” a venit în Romania. Medicii au selectat opt pacienți în stare critică și i-au adus în Belgia.

Thomas Rose, Directorul Centrului pentru Arși al spitalului ”Regina Astrid”: ”Din acel moment am continuat contactul cu colegii din România pentru că știm că ei nu au atât de multă experiență în îngrijirea pacienților arși. Nu au un centru de arși, nu au infrastructura în acest moment. Devine din ce în ce mai bine, dar cred ca în acest moment infrastructura nu este unde trebuie să fie.”

Chiar și cu un sistem medical bine pus la punct, cel mai greu de vindecat rămâne, însă, șocul emoțional simțit în timpul exploziilor, spun medicii. În centrul medical din Bruxelles, cei doi pompieri au parte de consilierea specialiștilor și sprijinul familiei. 

Thomas Rose, Directorul Centrului pentru Arși al spitalului ”Regina Astrid”: ”Nu este vorba doar despre rănile fizice, pentru că acei doi oameni și toți cei implicați în explozie au rămas cu o traumă. Ei au văzut explozia. Acest lucru este unul care trebuie investigat în viitor. Nu doar arsurile contează ci și modul de gândire. Psihicul contează mai mult decât fizicul în acest caz.”

Spitalul militar ”Regina Astrid”  a fost construit în anii 80, însă modernizarea secției pentru arși a fost finalizată în anul 2010. Totul după o explozie într-o zonă industrială. 14 persoane au murit atunci și alte 200 au fost rănite. Printre ei se aflau polițiști, jandarmi și pompieri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE