Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce vrea să demonstreze Kremlinul prin moartea lui Navalnîi și de ce funeraliile devin "miza majoră". Analist: "Un semnal către puterile occidentale"

Alexei Navalnâi a murit pe 16 februarie, într-o colonie penitenciară din regiunea arctică a Rusiei, însă cauzele exacte ale decesului său rămân învăluite în mister. În plus, trupul disidentului politic rus a fost predat familiei la nouă zile după deces.

Toată această situație ar fi fost însă pusă la cale de regimul de la Kremlin, iar analistul de politică externă Sergiu Mișcoiu a explicat însemnătatea acestor momente.

Ce vrea să demonstreze Kremlinul prin moartea lui Navalnîi

Sergiu Mișcoiu, analist de politică externă: "Eu cred că această situație este intenționat întreținută de Kremlin și faptul că Alexei Navalnîi a murit asasinat, adică cu o cauză directă a unui eveniment produs în mod intenționat pentru a-i curma imediat viața. Sau că Navalnîi a murit din cauza condițiilor execrabile în perioada de iarnă, în închisoare, slăbindu-i-se organismul treptat și decisiv.

Acest lucru contează mai puțin. Contează pentru familia sa, dar mai puțin din perspectivă geopolitică. Ceea ce contează este că regimul de la Kremlin a vrut să arate că poate face orice, oricând și oricum, că cetățenii Rusiei sunt dispensabili, la fel ca orice cetățeni care intră în coliziune cu regimul de la Kremlin și că, nici după moarte, nu te poți bucura de niciun fel de drepturi, iar cadavrul lui Navalnîi a fost plimbat dintr-o parte în alta.

Mi-e greu să cred că din motivul de a ascunde dovezile privind cauzele morții acestuia, ci mai degrabă tot din dorința Kremlinului de a-și etala potența, că poate să facă Putin ce dorește. Și acesta este un semnal către puterile occidentale, către susținătorii Ucrainei, către cei care nu îl iubesc pe Putin, că Kremlinul are o unitate de fier care nu se mai clatină."

Mai multe surse au precizat că aceste tergiversări privind accesul familiei la trupul lui Navalnîi ar fi fost făcute cu scopul de a ascunde eventuala otrăvire a opozantului lui Putin. De altfel, familiei nu îi este permisă nici autopsia, iar motivele ar fi aceleași.

Funeraliile lui Navalnîi, noua miză a Kremlinului

După toată această tevatură, regimul de la Kremlin ar avea acum o altă miză.

Sergiu Mișcoiu, analist de politică externă: "Miza majoră o reprezintă funeraliile (n.r.: funeraliile au loc în apropiere de alegerile din Rusia). De aceea, strategic, regimul de la Kremlin nu beneficiază de moartea efectivă a lui Navalnîi, iar organizarea funeraliilor poate ocaziona organziarea unor manifestații împotriva lui Putin. De aceea, regimul va fi extrem de dur în a reprima posibilitatea organizării unor manifestații legate de această înmormântare.

Mai mult, regimul va încerca să oblige familia, cum se pare că a făcut-o deja, să organizeze funeralii foarte restrânse, private, fără o participare largă a cetățenilor. Or miza opoziției este clar aceea de a transforma această înmormântare într-o manifestație anti-Putin. Cu siguranță că bietul Navalnîi și-ar fi dorit acest lucru, ca măcar moartea sa să reprezinte simbolic o lovitură dată regimului.

Și nu este singurul caz în care am putea avea de-a face, din perspectivă istorică, cu transformarea unor asemenea evenimente în începutul unor manifestații de amploare. Dar regimul de la Kremlin știe toate aceste lucruri și va încerca să reprime orice încercare de a aglomera populații în jurul locului unde va avea loc înmormântarea, rupând orice posibilitate de a avea acces la perimetrul respectiv și de a genera o manifestație anti-regim."

La aflarea veștii despre moartea lui Navalnîi, mii de persoane au decis să-i aducă un omagiu în Moscova și chiar în multe alte țări. Cei din Rusia au făcut-o într-un mod oarecum tăcut. Însă unii dintre cei care au mers să aprindă o lumânare la altarul improvizat și au avut câte un banner acuzator la adresa regimului au fost arestați. Au existat câteva sute de arestări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE