Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Britanie îi sancționează pe șefii coloniei penitenciare din Arctica unde a murit Alexei Navalnîi

Marea Britanie a impus miercuri sancțiuni împotriva a șase persoane responsabile de colonia penală din Arctica unde liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a murit săptămâna trecută, potrivit Reuters.

Liderii occidentali și-au exprimat indignarea față de vestea autorităților ruse că Navalnîi, cel mai proeminent critic intern al președintelui Vladimir Putin, a căzut inconștient și a murit vineri în închisoare.

Cei sancționați, inclusiv șeful și cei cinci adjuncți ai coloniei penale, vor avea interdicție de a intra în Marea Britanie și le vor fi înghețate bunurile, a declarat ministrul britanic de externe David Cameron.

"Este clar că autoritățile ruse l-au văzut pe Navalny ca pe o amenințare și au încercat în mod repetat să îl reducă la tăcere...nimeni nu ar trebui să se îndoiască de natura opresivă a sistemului rus. Cei responsabili pentru tratamentul brutal al lui Navalnîi nu ar trebui să își facă iluzii - îi vom trage la răspundere", a spus el.

Cameron promisese sâmbătă că va acționa în această privință, în timp ce Londra l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a preciza că consideră autoritățile ruse "pe deplin responsabile" pentru moartea lui Navalnîi.

Rusia, care a negat implicarea în moartea fostului avocat în vârstă de 47 de ani, a declarat sâmbătă că este inacceptabil ca Marea Britanie să intervină în afacerile sale interne.

De asemenea, Uniunea Europeană s-a apropiat săptămâna aceasta de impunerea de noi sancțiuni împotriva Moscovei pentru războiul său din Ucraina, în timp ce văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaya, a declarat că Putin trebuie să fie tras la răspundere.

Germania, Lituania și Suedia s-au numărat printre țările UE care au cerut noi sancțiuni specifice împotriva Rusiei din cauza morții lui Navalnîi.

Și Statele Unite vor anunța vineri un pachet major de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza morții lui Navalnîi și a războiului de doi ani din Ucraina, a declarat marți președintele Joe Biden.

Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva a peste 1.700 de persoane și entități în cadrul regimului său de sancțiuni împotriva Rusiei de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, a declarat guvernul.

Membrii UE au aprobat miercuri un al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei legate de Ucraina, interzicând aproape 200 de entități și persoane fizice acuzate că au ajutat Moscova să procure arme sau că au fost implicate în răpirea copiilor ucraineni.

Reacția premierului britanic

”Alexei Navalnîi a murit pentru o cauză căreia și-a dedicat întreaga viață - libertatea. Să se întoarcă acasă știind că Putin încercase deja să îl ucidă. A fost unul dintre cele mai curajoase acte ale secolului XXI.

Așadar, împreună cu aliații, luăm în considerare toate opțiunile pentru a trage Rusia la răspundere. Iar dimineața, i-am sancționat pe cei care conduc închisoarea în care cadavrul lui Navalnîi continuă să zacă.”, a spus Rishi Sunak.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE