Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce știm despre cancerul prințesei de Wales și ce presupune chimioterapia preventivă

După săptămâni de speculații publice cu privire la starea de sănătate a prințesei de Wales a Marii Britanii, Catherine a declarat vineri că urmează un tratament de chimioterapie "preventivă", după ce o operație abdominală a scos la iveală un cancer.

Aceasta nu a oferit detalii despre tipul sau stadiul cancerului și nici nu a împărtășit planul său specific de tratament, ceea ce face dificilă evaluarea impactului potențial asupra sănătății sale.

Când a fost descoperit cancerul și ce rol a avut intervenția chirurgicală abdominală din iarnă

Catherine a suferit ceea ce a fost descris ca fiind o operație abdominală, pe 16 ianuarie. Vestea a fost anunțată abia a doua zi, când Palatul Kensington a dezvăluit că prințesa se recupera după o operație planificată.

La momentul respectiv, oficialii nu au menționat nimic de cancer, nu au specificat ce fel de operație a fost, spunând doar că aceasta a fost un succes.

În timpul anunțului video de vineri, Catherine a spus: "Testele efectuate după operație au constatat prezența cancerului" și că se afla în primele etape ale tratamentului.

Ea nu a spus ce fel de cancer a fost descoperit și nici nu a dat detalii despre chimioterapia ei. În declarația de la Palatul Kensington se spune că aceasta a aflat despre cancer după ce au fost făcute testele de după operație.

Este neobișnuit să găsești cancer după operație?

Deși este rar să se descopere un cancer după o intervenție chirurgicală pentru o problemă necanceroasă, acest lucru se întâmplă în aproximativ 4% din astfel de operații, a declarat Dr. Yuman Fong, chirurg la centrul de oncologie City of Hope din California de Sud.

"Acea cifră de 4% reprezintă o persoană care merge în sala de operație pentru ceea ce se crede a fi o boală benignă", cum ar fi o procedură de îndepărtare a vezicii biliare sau a chisturilor ovariene, a spus Fong.

Ce este chimioterapia preventivă

Chimioterapia preventivă este administrată înainte sau după un tratament primar, cum ar fi o intervenție chirurgicală, pentru a reduce șansele de reapariție sau de răspândire a cancerului.

Tratamentele preventive administrate înainte de tratamentul primar se numesc terapie neoadjuvantă. Tratamentele preventive administrate ulterior, ca în cazul prințesei de Wales, se numesc terapie adjuvantă.

Chimioterapia adjuvantă poate "curăța" orice celule canceroase rămase, dar eficiența sa variază în funcție de tipul de cancer, de mărimea și localizarea acestuia, a declarat profesorul Bob Phillips, oncolog pediatru la Universitatea din York.

Ulterior, pacienții pot continua să primească terapie de întreținere pentru a preveni reapariția cancerului sau pentru a întârzia creșterea acestuia.

Cum arată tratamentul și recuperarea?

În prezent, oncologii privesc cancerul ca pe o serie de boli, fiecare dintre acestea necesitând un plan de tratament specific, cu o serie de terapii, inclusiv perfuzii intravenoase, pastile sau radiații. Tratamentul se poate întinde de la câteva luni la peste un an.

"Există un număr foarte mare de medicamente și combinații de chimioterapie, rezultând multe regimuri diferite, chiar și pentru un singur tip de cancer", a declarat Dr. Mangesh Thorat, chirurg de sân la Homerton University Hospital.

În mod obișnuit, "pacienții primesc între patru și șase cicluri, fiecare dintre acestea durând 21 de zile și constând într-o zi sau câteva zile de chimioterapie, apoi timp pentru ca organismul să se refacă", a spus Phillips.

În alte cazuri, chimioterapia este administrată zilnic sau la fiecare două sau patru săptămâni, a precizat el.

Timpii de recuperare variază foarte mult, dar chiar și atunci când tratamentul se încheie, poate dura luni de zile până când un pacient își reia activitatea completă.

Care sunt efectele secundare ale chimioterapiei?

Oboseala, greața, furnicăturile la nivelul mâinilor și picioarelor și, uneori, căderea părului sunt efecte secundare ale chimioterapiei, a declarat Dr. Monica Avila de la Moffitt Cancer Center din Tampa, Florida. Dar există medicamente pentru ameliorarea acestor efecte secundare. Iar capacele reci care răcesc scalpul pot preveni căderea părului, a spus Avila.

"Unui pacient îi poate lua de la câteva săptămâni până la o lună sau două pentru a se recupera de aceste efecte", a spus Avila. Amorțeala și furnicăturile pot dura mai mult timp pentru a dispărea, a spus ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE