Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce măsuri ar trebui luate pentru reducerea numărului câinilor fără stăpân. Explicațiile specialiștilor

Cine poartă răspunderea pentru câinii abandonați pe spațiul public și cum pot fi prevenite astfel de cazuri în viitor? Reprezentanți ai organizațiilor de protecție a animalelor au oferit, în direct la Euronews, câteva soluții și măsuri clare pentru reducerea numărului câinilor fără stăpân.

Cazul Anei Oros Daraban, care a murit după ce a fost atacată de câini în Sectorul 6 din București, a atras din nou atenția asupra modului în care câinii abandonați ajung pe stradă.

„Ce se întâmplă în România e ceva foarte bizar în toată zona Balcanică și estică a Europei. În Bulgaria, de exemplu, sterilizarea, asumarea, faptul că trebuie să îngrijești câinele, a dus la rezultate maxime. În România se dorește această perpetuare a situației în care câinii sunt vinovați, când de fapt e vorba de corupție, de industria procedurii câinelui și a abandonului”, a precizat Ioana Dungler, Manager Proiecte Protecția Animalelor, Vier Pfoten.

„Câinii nu sunt vinovați, câinii își apără teritoriul, reacționează instinctiv, problema este cum s-a ajuns în situația asta. Există acest cuvânt cu care noi nu suntem foarte familiari, este vorba de responsabilitate. Este foarte ușor să dăm vina pe stat, pe autorități. E clar că această înmulțire necontrolată a câinilor trebuie să devină controlabilă și asta trebuie făcut în cadrul legal. E vorba de legalitate și de responsabilitate individuală, oricât de mult ne-am aștepta noi ca un primar să facă ceva este imposibil dacă cei mai mulți dintre noi acționează exact invers”, a explicat Dan Jurcan, sociolog.

Reprezentanții organizațiilor de protecție a drepturilor animalelor spun că răspunderea este atât a oamenilor, cât și a autorităților publice. Soluțiile pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete sunt complexe și implică măsuri clare.

„În Sofia nu prea se mai văd câini, s-a lucrat cu clinici mobile. În zonele rurale orimăriile ar trebui să înființeze clinici mobile cum fac și ONG-urile, pentru a ajunge la mai mulți oameni. Se cere câinilor să plătească prețul comportament uman lipsit de responsabilitate”, a precizat Sara Turetta, Președinte ASOCIAȚIA „Save the Dogs”.

Ce măsuri ar trebui luate ca un astfel de incident să nu se mai repete

„Lipsește un buget național, acces la servicii veterinare, sancționarea celor care nu respectă legea, poliția animalelor trebuie mărită, lipsesc campanii de sensibilizare pentru a schimba mentalitatea încă primitivă. Lipsește implementarea legii, responsabilitatea și înțelegerea faptului că noi suntem responsabili, noi răspundem de ce se întâmplă cu animalele”, a menționat Ioana Dungler, Manager Proiecte Protecția Animalelor, Vier Pfoten.

În ultimii ani, mai mulți oameni au murit după ce au fost atacați de câini, cel mai șocant caz fiind cel al lui Ionuț Anghel, care avea doar 4 ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE