Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cazurile de gripă limitează vizitele rudelor pacienților în spitale

Valul de infecții respiratorii obligă spitalele să ia măsuri speciale pentru limitarea numărului îmbolnăvirilor. Accesul în unitățile medicale este permis doar cu echipament de protecție, iar în mai multe spitale din Constanța și Iași, vizitele rudelor pacienților au fost interzise.

La Iași, potrivit Direcției de Sănătate Publică, numărul cazurilor de infecții acute a crescut în prima săptămână din ianuarie cu aproape 60%.

În Iași s-au înregistrat peste 9.300 de cazuri de infecții respiratorii acute, dintre care peste 7.400 sunt infecții virale ale căilor respiratorii superioare. 1.681 de persoane au fost diagnosticate cu pneumonie, de două ori mai multe, față de ultima săptămână din anul 2022.

Și numărul cazurilor de gripă a crescut de trei ori. În prima săptămână din an s-au înregistrat 369, în condițiile în care, cu o săptămână înainte, au fost 81.

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași: În primele 24 de ore să se adreseze medicului de familie, iar dacă simptomatologia persistă mai mult de trei zile, să se adreseze medicului specialist, ca să beneficieze de un consult de specialitate și de analize pentru un tratament țintit, pentru a preveni transformarea unei forme medii într-o formă severă.

Cazuri de gripă la Constanța

La Constanța, din aproape 200 de teste de gripă efectuate în ultima săptămână la spitalul județean, peste un sfert au fost pozitive, majoritatea la copii. 

În șase secții ale spitalului programul de vizită a fost suspendat, iar în celelalte a fost redus de la patru ore la două.

Conducerea spitalului face apel la responsabilitate și îi sfătuiește pe cei care vor să își viziteze rudele în orele permise să nu ajungă aici în cazul în care prezintă simptome de gripă sau răceală, cum ar fi febră, tuse sau dureri în gât. În plus, toți cei care vor să ajungă la pacienții internați pe secțiile în care încă este permis accesul trebuie să poarte mască de protecție și halat, pe care le găsesc la intrarea pe fiecare secție.

În funcție de evoluția cazurilor de infecții respiratorii, autoritățile vor decide cât timp vor mai fi păstrate măsurile restrictive.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE