Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cazul de la Chiajna, peste 27 de ore de negocieri cu agresorul. Bogdan Busioc, specialist în tehnici de negociere: Într-o astfel de misiune fiecare minut contează

Publicat de: Euronews

După 28 de ore de negocieri, bărbatul care și-a sechestrat fetița într-un apartament din Chiajna a fost reținut. Copila este acum în afara oricărui pericol și se află în custodia poliției. A fost cea mai lungă negociere într-un caz cu ostatici a Poliției Române.

Dan Rusu, doctor în criminologie, Universitatea din Birmingham, a vorbit la Euronews România despre profilul agresorului domestic din România

Bogdan Busioc, specialist în tehnici de negociere, cu know-how obținut la FBI și Europol a spus la Euronews România că într-o astfel de misiune fiecare minut contează și că polițiștii au învățat cu siguranță lecții importante din misiunile anterioare.

„Nici o misiune nu este ușoară pentru că factorul neprevăzut își poate spune cuvântul și oricând se poate continua într-o direcție mai puțin plăcută pentru cei de la fața locului. Ne bucurăm că totul a ieșit bine și asta datorită forțelor de poliție și negociatorilor de la fața locului care au gestionat situația într-un mod fericit.

Într-o astfel de misiune fiecare minut contează și e nevoie de forțele tuturor. Cu siguranță au învățat de la misiunile trecute pentru că înveți de la fiecare speță. Este imposibil totuși să controlezi 100% tot”, a spus Bogdan Busioc.

Profilul agresorului domestic din România

Dan Rusu, doctor în criminologie, Universitatea din Birmingham, a vorbit la Euronews România despre profilul agresorului domestic din România

„Agresorul domestic are o legătură intimă cu nevoia de control. În general, bărbații sunt cei care agresează femei în relațiile intime. Sigur că asta nu înseamnă că nu există și femei care agresează bărbați, dar majoritatea victimelor sunt femei. Bărbații în general se prezintă ca fiind sociabili, iar încet-încet, acel tip de bărbat începe să preia controlul asupra relației, iar abuzul are de regulă o dimensiune de control – de pildă de înlăturare a victimei din cercul de prieteni pentru a auzi doar o voce, vocea agresorului, pentru a nu putea compara idei. Poate după aceea să meargă spre un control de tip financiar. Încet, încet controlul se ramifică și nu există neapărat o violență fizică inițial. După care poate apărea și violența fizică. Deci atenție la aceste red flags, cum le spunem în limba engleză.

Poate că unele victime nici nu își dau seama că sunt agresate. Ar trebui să conștientizezi prima dată că nu așa trebuie să funcționeze relația. Foarte multe femei nu știu că sunt abuzate și consideră că astfel de relații sunt normale”, a spus Dan Rusu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE