Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cazul Chiajna, recomandarea psihologului criminalist Tudorel Butoi: ”Poliția să se retragă, nu avem de-a face cu un terorist!”

Psihologul criminalist Tudorel Butoi a comentat, vineri, în direct la Euronews România, cazul bărbatului care își sechestrează fetița de cinci ani în casa sa din Chiajna, de peste 20 de ore. Cu o experiență de peste 35 de ani în criminalistică și în depistarea comportamentului simulat, profesorul universitar a afirmat că ar trebuie ”să își asume cineva răspunderea să dea ordin” ca efectivele de polițiști să părăsească zona deoarece ”nu avem de-a face cu un terorist”, ci ”cu un amărât care se află în pericolul de a se despărți de nevastă-sa”.

În direct la Euronews România, Tudorel Butoi a afirmat că polițiștii care au intervenit în Chiajna ”au o ambiție extraordinară să repete cazul de la Bacău, cazul cu doi morți”.

”Așa ar trebui să facem (să încercăm să aflăm ce este în mintea acestui bărbat, n.red). Din câte văd, cei care acționează acolo au o ambiție extraordinară să repete cazul de la Bacău, cazul cu doi morți, sechestrări și nenorociri.

În primul rând, să ridice imediat încercuirea casei omului. Să își asume cineva răspunderea să dea ordin. În 15 minute, părăsiți această încercuire. Să plece cu camioanele, trupele, ce au acolo.

Acest lucru ar fi util pentru că dezamorsează situația. Noi nu avem de-a face aici cu un terorist. Avem de-a face cu un amărât care se află în pericolul de a se despărți de nevastă-sa”, a declarat psihologul criminalist, pentru Euronews România.

Tudorel Butoi a făcut o comparație cu cazul lui Gheorghe Moroșan, bărbatul din Onești care, în 2021, a sechestrat și ucis doi muncitori.

”Așa a fost și la Bacău. La Bacău a venit un nefericit și a solicitat autorităților, instanțelor să îi dea și lui încheierea judecătorească prin care îi era sechestrat apartamentul. Avea nevoie de această hârtie ca să facă omul apel mai departe.

În loc să vină șeful Poliției, șeful Judecătoriilor cu hârtia ca să i-o dea omului, pentru a elibera muncitorii sechestrați, ei și-au închipuit că se luptă cu un terorist. Au venit cu trupe, cum fac și ăștia de aici”, a mai precizat fostul colonel de politie, șef al laboratorului psihologic de detecție a comportamentului simulat - Serviciul criminalistic - din cadrul Poliției Capitalei.

Din acest motiv, psihologul criminalist le recomandă forțelor de intervenție să ”să își asume ridicarea asediului casei” bărbatului din Chiajna.

”Avem de a face cu un cetățean care e la el în casă cu fetița lui și care, deocamdată, nu a amenințat pe nimeni, nu a pus în pericol viața fetiței și reclamă că are supărări cu nevasta sa care a plecat de acasă.

Tudorel Butoi: Bărbatul ar putea recurge la ”măsuri nechibzuite” dacă este încercuit

Chiar dacă ”nu a deranjat pe nimeni”, bărbatul prezintă un ”pericol latent” și ar putea recurge la ”măsuri nechibzuite” în cazul în care ar fi încercuit.

”Lăsați exagerările(...) Are buteliile în casă, foarte bine, toți au butelii în casă. Omul nu a deranjat pe nimeni. El prezintă un pericol, nu e de ne înlăturat, dar pericolul ăsta e latent.

Daca o să mai stea mult și o să îl încercuiască acolo, se va putea intra într-o criză și o epuizare psihofiziologică care îl va face într-adevăr să trăiască sentimentul disperării și să ia măsuri nechibzuite.

În momentul în care el vede pe fereastră că se retrag trupele, își dă seama că a fost înțeles în necazul lui. Are o satisfacție ca au plecat polițiștii și să încerce oamenii ăștia să facă cu el comunicarea”, a mai spus Butoi.

”Suntem in România balcanică. Psihologul de intervenție trebuie să îi convoace pe nași”

Mai mult, Tudorel Butoi a menționat că psihologii de intervenție ”ar trebuie să lase ce au citit prin cărți, cum se procedează la intervenție, cum vin pușcașii”.

Suntem in România balcanică, la Vlașca. Psihologul de intervenție trebuie să îi convoace pe nași. Sunt părinții spirituali care i-au căsătorit pe ăștia. Să îi convoace pe moși. Moșii sunt cei care au botezat pe fetița, fața bisericească din satul ăla, să stea de vorba cu omul.

Omul are satisfacția în momentul în care ai dezamorsat această situație. (...) Trebuie sa coborâm în realitatea omului simplu”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE