Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Filmul intervenției tardive în cazul copilului ucis de tată în Alba. De ce au stat polițiștii trei ore la ușă fără să intervină

Intervenția, după trei ore de la primul apel, în cazul crimei de la Alba-Iulia, pune sub semnul întrebării eficiența procedurilor după care acționează polițiștii. Pentru că proprietarul apartamentului nu le-a dat voie să spargă ușa, agenții l-au așteptat să vină cu cheia. Motivul invocat de polițiști a fost că nu existau indicii că bebelușul este în pericol.

În schimb, specialiștii criminaliști cred că, de fapt, echipajul de intervenție s-a temut că va trebui să plătească ușa.

Un tată și-a omorât copilul de un an, apoi s-a sinucis. Este finalul intervenției eșuate, din Alba-Iulia. Euronews a refăcut, potrivit surselor, filmul evenimentelor.

Ora 1:14. Mama sună la 112 și anunță că fostul său partener îi trimite mesaje de gelozie și își face griji pentru copilul de un an pe care i l-a încredințat în acea zi. Le dă adresă unui apartament unde au locuit în chirie înainte să se despartă, însă nu răspunde nimeni la interfon.

Ora 1:46. Polițiștii reușesc să vorbească la telefon cu bărbatul. Nu a existat niciun moment în care să reiasă vreo stare de pericol.

”Foarte calm, fără să trădeze agitație și a dat asigurări că fiul lui este bine, însă a închis. Nu a existat niciun moment în care să reiasă vreo stare de pericol”, a declarat Luminița Prodan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.

Bărbatul închide brusc apelul, fără să spună unde este. Polițiștii îl sună de 13 ori, dar acesta nu mai răspunde. Echipajul descoperă că mai există o adresă de domiciliu, la casă, și fac verificări și acolo.

Între timp, proprietarul apartamentului, aflat în Turda, la 70 de km de Alba Iulia, refuză să își dea acordul pentru forțarea ușii pe motiv că este metalică și pagubele ar fi mari. Ajunge după mai bine de oră cu cheia, dar ușa este blocată pe interior.

Atunci, polițiștii decid să o forțeze și descoperă tragedia. Trecuseră 3 ore de la apelul la 112.

Ora 2:11. Polițiștii descoperă că mai există o adresă.

Ora 3:50 (4:50, ora de vară). Ajunge proprietarul apartamentului.

Ora 4:05 (05:05, ora de vară). Polițiștii forțează ușa.

”Trebuie să le dai putere, încredere și siguranță polițiștilor că dacă sparg o ușă sau scot pistolul nu se întâmplă nimic. Ei sunt timorați, trebuie să dea extemporale dacă au acționat după procedură.

Le este teamă să facă că plătesc ușa”, a declarat Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist.

Criminolog, despre bărbatul care și-a ucis copilul de un an. ”Avem de-a face cu un individ frustrat, gelos, dornic de răzbunare”

Potrivit acelorași surse, tatăl copilului nu era cunoscut cu probleme psihice. Poliția a fost chemată o singură dată după ce a încercat să-i ia copilul mamei. Cei doi s-au împăcat însă.

”Avem de-a face cu un individ frustrat, gelos, dornic de răzbunare. Avea un comportament schimbat, ceva s-a întâmplat cu el, nimeni nu a luat atitudine”, a explicat criminologul Dan Antonescu,

Drama readuce în discuţie intervenția târzie a poliţiştilor, ca şi în cazurile Oneşti sau Caracal, când vieţi puteau fi salvate dacă polițiștii interveneau prompt.

”Faptul că au aşteptat iarăşi ore bune înainte să intre... Nu e prima dată când acest mod de acţiune se întâmplă. Cred că ar fi bine să se desfăşoare o anchetă şi acolo”, a declarat vicepremierul Sorin Grindeanu.

Din primele date, băiețelul a fost ucis înainte de apelul la 112. După intervenția tardivă din Alba-Iulia nu a fost deschisă, deocamdată, nicio anchetă internă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE