Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Tatăl din Chiajna care și-a sechestrat fetița de cinci ani a fost arestat preventiv

știre inițială: Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunțat că un bărbat din Chiajna, Ilfov, şi-a agresat soţia şi apoi s-a baricadat în locuinţă cu fiica în vârstă de cinci ani. Acesta are o butelie și amenință că își va face rău.

07/05/2023 , 08:21

Avocata bărbatului: ”Asta a fost maniera în care a înțeles el să se apere”

Avocata bărbatului spune că negocierile cu polițiștii l-au adus pe bărbat la disperare.

Zamfira Stepănescu, avocata: ”Nu avea nimic nici fetița, nu avea nimic nici tatăl. Fetița s-a jucat în casă toată ziua, a dormit, a mâncat, era relaxată, nu a dorit sa plece din casă. Mă întreb eu în ce constă lipsirea de libertate a fetiței. Eu nu am înțeles cum poți să negociezi cu cineva cu pistolul în partea dreapta. Acest pistol, atât Poliție, l-a adus pe clientul meu în situația de disperare să facă ce a făcut, adică să își apere copilul.”

Reporter: ”Dar poate un tată să amenințe că se aruncă în aer cu o butelie, în timp ce e în casa cu copilul?”

Zamfira Stepănescu, avocata: ”Sigur că nu era normal să facă lucrul acesta, nici n-aș putea încuraja așa ceva, dar asta a fost maniera în care a înțeles el să se apere și pentru asta trebuie, sigur, sa fie pedepsit.”  

Înainte să ajungă la instanță, bărbatul a fost dus la Parchetul din Buftea. Acolo au fost prezenți mama lui și interlopul care l-ar fi convins pe bărbat să se predea. Interacțiunea dintre cei doi a fost scurtă. Interlopul i-ar fi promis sprijin pe viitor și i-a angajat avocat.

Reporter: ”Cum l-ați convins?”

Liviu Iordan: ”Nu contează! Întrebați familia că era acolo. Șiți ce mi-a spus familia? Întrebați-o!”

Reporterul: ”Ce v-a spus?”

Liviu Iordan: ”Adevărul. Că alții își asumă meritele. Suntem consăteni, doamna! Acolo, toți ne cunoaștem între noi.” 

Zamfira Stepănescu, avocata: ”Prima persoană care a văzut că Poliția nu reușește să rezolve acest caz a fost Liviu Iordan. Și fratele lui, Alexandru Iordan. Liviu Iordan a venit la mine și mi-a spus <Doamna avocat, trebuie să facem ceva.> Noi am rezolvat cu blândețe, cu înțelegere și nu am avut niciun fel de respingere din partea lui.”

Polițiștii nu au spus nimic despre prezența interlopului la fața locului, în declarațiile de presă susținute la capătul celor aproximativ 28 de ore,  cât a durat negocierea.

06/05/2023 , 20:51

Bărbatul din Chiajna, 30 de zile în spatele gratiilor

Bărbatul a fost plasat în arest preventiv, după ce instanța a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea

”Dispune arestarea preventivă a inculpatului, pe o durată de 30 de zile, de la 06.05.2023 şi până la data de 04.06.2023, inclusiv, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, violenţă în familie.

În baza art. 230 C.proc.pen. dispune emiterea mandatului de arestare preventivă a inculpatului”, este decizia Judecătoriei Buftea.

06/05/2023 , 18:14

Bărbatului i s-a făcut rău înainte de ședința prin care ar putea fi decisă arestarea lui

Două echipaje de ambulanță au fost trimise la Judecătoria Buftea, unde a fost adus tatăl din Chiajna care și-a sechestrat fetița. Bărbatului i s-a făcut rău în camera de arest, înainte să înceapă ședința. A fost adus la instanță, de la Parchet cu propunere de arestare preventivă.

Prima ambulanță care a intervenit la fața locului nu avea medic, motiv pentru care a fost chemată o alta.

Ședința de judecată era programată pentru ora 18:00, însă, cel mai probabil, va fi devansată.

06/05/2023 , 12:28

Instanța urmează să decidă astăzi dacă bărbatul va fi arestat

Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru lipsire de libertate, violență domestică și amenințare. Va fi prezentat în cursul zilei de sâmbătă instanței cu propunere de arestare preventivă.

"La data de 6 mai, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov l-au reţinut pe bărbat, pentru 24 de ore, acesta urmând a fi prezentat procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, cu propuneri legale. Cel în cauză este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lipsire de libertate, ameninţare şi violenţă în familie", a precizează IPJ Ilfov.

Bărbatul din localitatea ilfoveană Chiajna şi-a agresat joi soţia şi apoi s-a baricadat în locuinţă cu fetiţa sa, în vârstă de cinci ani. Individul avea în casă două butelii cu gaz.

După 28 de ore de negocieri, bărbatul s-a predat de bunăvoie şi a ieşit singur din casă, fiind preluat de către poliţişti. De asemenea, fetiţa a fost eliberată, fără a fi rănită.

06/05/2023 , 12:28

Cine e Liviu Iordan, bărbatul care l-ar convins pe tatăl care și-a sechestrat fiica să se predea

Un interlop din Ilfov l-ar fi convins pe tatăl copilului din Chiajna să se predea. El este filmat în timp ce iese din casă alături de tatăl fetiței. Ținea un ghiozdan în mână și se saluta cu polițiștii. Liviu Iordan este temut și respectat în Chiajna, spun surse pentru Euronews România. Bărbatul a fost implicat în furtul armelor de la unitatea militară Ciorogârla în anul 2009, și în gruparea de trafic de droguri care se ocupa cu transportul heroinei către organizația teroristă PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan, care luptă pentru independența kurzilor din Turcia). După eliberarea din închisoare, a continuat să fie implicat în fapte de violență.

Iordan este singurul care a reușit să intre în casa în care tatăl își ținea sechestrată fiica de peste 24 de ore. A intrat în locuință împreună cu avocata Stepănescu Zamfira.

Pe pagina personală de Facebook, Liviu Iordan primește felicitări pentru reușită. În comentarii, bărbatul le mulțumește fanilor de pe rețeaua socială.

Membrii clanului Iordan sunt implicați în nenumărate conflicte stradale din Chiajna, Ilfov, zonă pe care o controlează. În timpul campaniei electorale din 2020, Liviu Iordan a fost rănit de un rival, din brigada Cămătarilor, în timpul unui atac cu arme de foc.

Gruparea Iordan controlează zona și cere taxă de protecție pentru cei care vor să dezvolte afaceri în zona Ilfov și susțin primarul în campania electorală și ”ori de câte ori are o problemă”, spun surse care l-au anchetat în trecut pe Liviu Iordan, pentru Euronews România.

Iordan ar fi un apropiat al primarului din Chiajna, Mircea Minea, care îi este naș de cununie. Am încercat să luăm legătura cu edilul localității Chiajna, dar nu acesta nu a răspuns la telefon.

Interacțiunea lui Liviu Iordan cu tatăl copilului a fost scurtă, au afirmat surse apropiate anchetatorilor pentru Euronews România: ”Tatăl copilului a cedat de frică lui Iordan, știe că are autoritate în zonă și i-ar fi promis sprijin pe viitor”.

Nu este clar cum a ajuns interlopul Liviu Iordan în casa bărbatului care își ținea sechestrată fetița de cinci ani. ”E un interlop din Chiajna și stă pe acasă in loc sa fie la pușcărie”, a precizat un polițist din IPJ Ilfov, contactat de Euronews România în legătură cu această situație.

Poliția Română nu a comentat până acum situația. Contactat de Euronews România, un șef implicat în coordonarea misiunii a spus că nu poate comenta situația pentru că nu știe despre prezența lui Liviu Iordan. La activitățile de negociere au participat și negociatori SRI. În cadrul declarațiilor de la finalul misiunii, conducerea poliției române nu a menționat prezența acestui bărbat.

05/05/2023 , 18:45

Cum a decurs negocierea

Bogdan Căpruci, negociator: "A fost un caz complex. A fost o muncă de echipă, cred că una dintre cele mai complexe din ultimul timp.

Orice progres pe care l-am făcut, la un moment dat se lovea de o problemă, de o temere a lui că s-ar putea să i se întâmple ceva. Și reveneam, eram prinși într-o buclă. Cu timp, cu răbdare, lucrurile au progresat și au început să decurgă conform așteptărilor.

El a cooperat. A încercat să reducă din potențialul de risc pe care îl reprezenta inițial (n. red. înainte să predea buteliile). Ne-a arătat prin acest gest că nu vrea să își pună viața în pericol, pe a lui sau a copilului.

Toți membrii familiei ne-au sprijinit și ne-au ajutat. Comunicarea familiei cu el nu a fost întreruptă, s-a desfășurat direct, față în față.

Aveam periodic dovada că fetița este bine."

Alexandru Scurtu, director Serviciul pentru Acțiuni Speciale: "A fost un moment, la patru dimineața, când, probabil din cauza oboselii, a dat o notă ușor de agresivitate comportamentului, dar și-a revenit prin intervenția negociatorilor. O notă de agresivitate în sens verbal. Toată negocierea a fost pe un palier de calmitate. Raționalul domina. Nu aveam de ce să ne facem griji din perspectiva vieții fetei.

Tatăl a ieșit de bunăvoie din casă. Nu a plâns."

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR: "Un rol determinant în această operațiune a fost al colegilor negociatori. În această dimineață și pe parcursul zilei, de la bărbat din locuință, colegii au preluat două butelii cu gaz și le-au scos înafara perimetrului.

Într-adevăr, această operațiune s-a desfășurat pe parcursul a aproximativ 28 de ore. A fost o operațiune dificilă. În toată această perioadă au fost purtate negocieri, comunicarea cu bărbatul nu a fost întreruptă.

Fetița se află în custodia noastră. Ea și tatăl ei urmează să fie evaluați medical. Fetița este în siguranță, nu a fost vătămată corporal.

În continuare se vor stabili pașii legali care trebuie urmați."

05/05/2023 , 17:43

Avocata bărbatului care și-a sechestrat fetița: a rămas în casă pentru că a văzut un polițist cu pistol.

Copilul a fost evaluat medical. Fetița va rămâne în grija bunicii și a mătușii ei. Cât despre tată - acesta a rămas în casă pentru că "a văzut un polițist cu pistol", conform avocatei acestuia.

05/05/2023 , 17:29

Fetița de cinci ani este teafără. Tatăl ei a fost reținut de poliție

Operațiunea Poliției Române din Chiajna s-a încheiat. "În urma activității de negociere a Poliției Române, fata se află în custodia polițiștilor, în afara oricărui pericol. De asemenea, bărbatul se află în custodia Poliției Române.

În urma activităților derulate în cadrul operațiunii, nici fetița, nici bărbatul și nici forțele de ordine nu au suferit vătămări. Scopul misiunii a fost îndeplinit." se arată într-un comunicat.

05/05/2023 , 16:34

Medic psihiatru: "De la ora 24 încolo s-ar părea că timpul nu mai acționează în favoarea negociatorilor"

Au trecut 26 de ore de când un bărbat și-a sechestrat fetița de cinci ani. Polițiștii încă negociază cu acesta.

Gabriel Diaconu, medic psihiatru, a spus în direct la Euronews România că, după 24 de ore de negocieri, timpul pare că nu mai este de partea negociatorilor.

Gabriel Diaconu, psihistru: "În orice negociere, miza pe care vrei să o câștigi ca negociator este timpul. Într-un prim episod, negociatorii au câștigat timp. În acest timp câștigat, este nevoie să se formeze o legătură, un pact. În acest pact, e nevoie să apară un set de doleanțe, reciprocități. La orele dimineții, ca parte a acestei reciprocități a apărut cerința de hrană și oferta de hrană. A fost un moment foarte important pentru negociator.

De aici, în următoarele ore, ar fi trebuit să se construiască soluții de a ieși din impas, de a scoate omul din casă, de a elibera fetița și el să intre într-o formă de custodie, să primească și el o formă de asistență. Către orele amiezii, deja era evident că asta nu se întâmplă. Suntem la orele după-amiezii. Pe măsură ce progresează această uzură, echipele de negociatori se schimbă, dar protagonistul, de partea cealaltă, nu. Și atunci, de la ora 24 încolo s-ar părea că timpul nu mai acționează în favoarea negociatorilor și, mai mult decât atât, că odată cu căderea serii, s-ar putea ca situația să devină problematică."

05/05/2023 , 16:23

Cronologia apelurilor la 112, conform STS: patru, în total, primul în jurul orei 13.00

Primul apel la 112 a fost realizat la ora 12:56 de către un membru al familiei, care a revenit cu un alt apel la ora 13:11. Ulterior, la ora 13:17 și la ora 13:44, au fost primite încă două apeluri din partea unui alt membru al familiei. a confirmat STS pentru Euronews România.

Apelurile au fost indexate în categoria „Conflicte și/sau agresiuni fizice - cu victime” și, în conformitate cu Metodologia privind cooperarea agențiilor specializate de intervenție și a altor entități cu competențe în domeniu, pentru preluarea și gestionarea urgențelor primite prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență, au fost alertate toate agențiile de intervenție cu competență în soluționarea acestora: Poliția, ISU-SMURD, Ambulanța și Jandarmeria.

05/05/2023 , 14:42

Fost negociator șef al Poliției Capitalei: ”Orice situație, indiferent de natura ei, se poate transforma la un moment dat într-o situație gravă”

Bogdan Busioc, fost negociator șef al Poliției Capitalei, cu o pregătire care implică și cursuri de specialitate la FBI, a vorbit la Euronews România despre complexitatea situației de la Chiajna. 

”Atâta timp cât există un canal de comunicare între persoana care este în casă și membrii Poliției Capitalei cu siguranță lucrurile merg într-o direcție bună. Fiecare caz are complexitatea lui. Cu siguranță sunt informații care mie îmi lipsesc și mass-mediei îi lipsesc, pentru că sunt convins că după cazul de la Onești, instituția Poliției în sine a învățat ceva de acolo, toată lumea învață din situații, cu atât mai mult cu cât la fața locului acum se întâmplă procedural ce ar trebui să se întâmple într-o astfel de situație. Orice situație, indiferent de natura ei, se poate transforma la un moment dat într-o situație gravă.

În momentul de față nu știu cât de mult se cunoaște factorul declanșator al acestei situații, deci ce s-a întâmplat cu persoana și care a fost motivul, și care este motivul în continuare pentru care se menține această situație. Orice persoană care se află în plus în casă prezintă un risc și mai mare. Puține cazuri au fost cele în care s-a recurs la gesturi extreme cu membrii de familie, dar acestea nu pot fi excluse.”

Bogdan Busioc a explicat care este procedura în situații precum aceasta.

”Poliția a făcut un perimetru, negociatorii au început să stea de vorbă cu persoana în cauză, să strângă informații și să înțeleagă cu adevărat motivul pentru care s-a ajuns în această situație delicată. Ca procedură, atâta timp cât persoana comunică, înseamnă că lucrurile merg într-o direcție normală de negociere, de discuție, de înțelegere și sunt convins că vom ieși într-o rezoluție pozitivă într-un final.”

05/05/2023 , 11:57

Psihologul criminalist Tudorel Butoi îi îndeamnă pe polițiști să se retragă

Psihologul criminalist Tudorel Butoi a comentat, vineri, în direct la Euronews România, cazul bărbatului care își sechestrează fetița de cinci ani în casa sa din Chiajna, de peste 20 de ore. Cu o experiență de peste 35 de ani în criminalistică și în depistarea comportamentului simulat, profesorul universitar a afirmat că ar trebuie ”să își asume cineva răspunderea să dea ordin” ca efectivele de polițiști să părăsească zona deoarece ”nu avem de-a face cu un terorist”, ci ”cu un amărât care se află în pericolul de a se despărți de nevastă-sa”.

05/05/2023 , 09:41

Bărbatul care își sechestrează fetița de peste 20 de ore a cerut negociatorilor hrană

Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, a declarat că bărbatul care a amenințat că aruncă în aer locuința în care se află alături de fiica sa de cinci ani nu are revendicări până în acest moment. A solicitat negociatorilor doar hrană pentru copilă.

”Au comunicat în mod direct cu bărbatul care până la această oră nu are revendicări. Ceea ce este foarte important de precizat este că bărbatul are grijă de minoră.

Minora nu a suferit leziuni corporale, se află în afara oricărui pericol la acest moment.

El a solicita hrană pentru minoră, hrană care a fost dusă de către negociatorii Poliției Române.

Poliția Română, prin structurile prezente la fața locului, dorește o soluționare amiabilă a acestui eveniment, drept pentru care desfășurăm toate activitățile din competență”, a declarat Georgian Drăgan.

05/05/2023 , 09:09

Negocierile continuă

Între timp a ajuns la fața locului și sora bărbatului în vârstă de 45 de ani. Aceasta se află alături de polițiști la intrarea în curtea casei. Se fac 20 de ore de când bărbatul este baricadat în propria locuința împreună cu fetița sa în vârstă de 5 ani.

Negociatorii continuă să discute cu acesta din curtea locuinței prin unul dintre geamurile casei. În curte se află și mascați, alături de negociatori, și așteaptă să ajungă la un punct comun cu bărbatul. Polițiștii au lărgit perimetrul, sunt 50 – 70 de metri până la casă  de unde polițiștii au setat o barieră pe unde nu se mai poate trece.

05/05/2023 , 07:28

Bărbatul încă nu s-a predat

După aproximativ 17 ore, bărbatul din Chiajna care s-a încuiat în casă împreună cu fiica sa în vârstă de cinci ani încă nu s-a predat. Bărbatul a făcut o înregistrare live pe pagina sa personală de Facebook, în care amenința că va arunca locuința în aer. Acesta a arătat în înregistrare și o butelie și îi spunea fiicei sale că vor ajunge ”acolo unde este și bunicul ei”. De asemenea, acesta ar fi eliberat gazul din una dintre buteliile pe care le are în casă.

Poliția este extrem de precaută, nu s-a încercat să se intre în forță, deși au trecut aproximativ 17 ore de la momentul alertării polițiștilor. Potrivit informațiilor Euronews, în cursul nopții a fost prezent și un lunetist.

Mama fetiței a fost adusă la fața locului, împreună cu nașa cuplului. Bărbatul cooperează cu forțele de ordine, vorbește cu unul dintre polițiștii implicați în negociere, dar nu vrea să dea foarte multe detalii. Acesta răspunde foarte des cu ”nu”, așadar polițiștii nu au găsit până în acest moment o soluție pentru a rezolva situația.

Polițiștii sunt de părere că scurgerea timpului poate fi în avantajul lor întrucât bărbatul ar putea obosi și ar putea rămâne fără resurse, iar în cele din urmă va fi nevoit să iasă din casă.

La fața locului se află aproximativ 50 de reprezentanți ai forțelor de ordine, printre care se numără polițiști, negociatori, pompieri, reprezentanți ai SMURD și jandarmi.

Principala preocupare este ca fetița să fie în siguranța. Față de alte situații similare, poliția este foarte precaută în a comunica informații legate de acest caz.    

Știrea inițială

"La data de 4 mai 2023, IPJ Ilfov a fost sesizat de către o femeie, cu privire la faptul că a fost agresată fizic de către soţ şi alungată din locuinţă. Bărbatul s-a baricadat în locuinţă, împreună cu fiica sa minoră, de 5 ani", se arată într-o informare transmisă de IGPR.

Conform aceleiaşi surse, la faţa locului au intervenit poliţiştii din Ilfov, luptătorii SIAS, precum şi o echipaje din cadrul ISU.

"Până în prezent, bărbatul nu are solicitări. Activităţile sunt în derulare, iar principalul nostru obiectiv îl reprezintă siguranţa minorului", se mai menţionează în informarea IGPR.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE