Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Caz de fraudă cu fonduri europene și naționale de 30 de milioane de euro. Parchetul European a demarat percheziţii în România şi Franţa

Parchetul European a efectuat 40 de percheziţii în mai multe localităţi din România şi Franţa. Procurorii au suspiciuni de fraudă cu fonduri europene și naționale de peste 30 de milioane de euro.

Săptămâna trecută Parchetul condus de Laura Codruța Kovesi a anunțat o altă anchetă de amploare care vizează și un fost parlamentar român.

În România percheziţiile sunt efectuate în Bucureşti, Alba, Arad, Cluj, Constanţa, Hunedoara, Iaşi, Mureş şi Olt, descinderile fiind efectuate de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice.

De asemenea, se efectuează percheziţii şi în Roquebrune-Cap-Martin, în sudul Franţei.

Ce anchetează procurorii

Conform unui comunicat al Poliţiei Române, în cauză, este investigată o metodă de a furniza scrisori de garanţie false beneficiarilor de proiecte finanţate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva potenţialelor daune.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2020 - 2023, în cadrul mai multor proiecte care beneficiază de finanţare UE, ar fi fost emise mai multe scrisori de garanţie de către bănci fictive sau entităţi financiare, care nu ar fi dispus de numerarul necesar pentru acoperirea daunelor asigurate.

În special, o bancă fictivă, care ar opera în Insulele Comore, ar fi emis scrisori de garanţie prin care ar fi asigurat autorităţilor publice din România plata unor sume, în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro.

În mod similar, instituţii financiare, care ar opera în Cehia, Letonia şi Spania, ar fi emis scrisori de garanţie pentru a fi utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru şi fără fondurile necesare pentru acoperirea daunelor asigurate.

Conform EPPO, pentru proiectele care beneficiază de finanţare europeană, câştigătorul contractului finanţat de UE trebuie să depună o scrisoare de garanţie de bună execuţie, emisă de o instituţie financiară, care se obligă să plătească anumite sume de bani (valoarea garanţiei), în cazul în care serviciile nu sunt executate corect.

În plus, în cazul în care beneficiarul fondurilor primeşte un avans, acesta trebuie să depună şi o scrisoare de garanţie către autoritatea contractantă, asigurând recuperarea avansului.

În cazul investigat de EPPO, se presupune că suspecţii ar fi emis scrisori de garanţie în numele unor entităţi financiare fictive sau cu resurse financiare fictive. În schimbul eliberării scrisorilor de garanţie, suspecţii ar fi încasat sume importante de bani, pe care le-ar fi folosit în interes propriu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE