Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cătălin Cherecheș poate fi extrădat. Decizia a fost luată de Tribunalul Regional din Munchen

Fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, va fi extrădat în România. Fugit în Germania la finalul lunii noiembrie 2023, unde a fost prins de poliție, ediul a refuzat extrădarea în formă simplificată și a preferat să rămână acolo pentru că a invocat, printre altele, lipsa condițiilor acceptabile de detenție din România, după cum au spus avocații lui.

13/03/2024 , 18:51

Autoritățile germane au precizat data la care va fi extrădat Cătălin Cherecheș

Într-un răspuns către Euronews România, Parchetul German a precizat când vaavea loc extrădarea lui Cherecheș.

"Draga domnule / doamnă,

Extrădarea persoanei căutate a fost autorizată astăzi de către Parchetul General din München și au fost aranjate demersurile ulterioare pentru transfer.

Autoritățile române au fost informate în consecință.

Transferul persoanei căutate urmează să fie efectuat până la data de 22 martie 2024 și va fi organizat de autoritățile de poliție germane și române.

Vă rugăm să găsiți informații suplimentare anexate."

Cătălin Cherecheș poate fi extrădat

Între timp, judecătorii Tribunalului Regional din Munchen au decis că fostul primar din Baia Mare poate fi extrădat în România pentru executarea pedepsei. Cherecheș a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită.

Instanța regională superioară a dat curs unei solicitări a Parchetului General din Munchen, care a cerut extrădarea în baza unui mandat european de arestare emis de Curtea de Apel din Cluj, pe 24 noiembrie 2023, atunci când Cherecheș a și fost condamnat definitiv. Cu câteva ore înainte de pronunțarea sentinței, el a trecut granița cu Ungaria într-o mașină, cu un act de identitate al unei rude. A fost prins pe 28 noiembrie, în gara din Augsburg.

Comunicat IGPR: "În urma cooperării polițienești internaționale dintre Poliția Română și structurile de poliție din Germania, precum și a deciziei justiției germane, o escortă a Poliției Române îl va aduce în țară pe bărbatul din Baia Mare, în vederea executării mandatului, la o dată ce va fi stabilită de comun acord, cu partenerii germani.

Reamintim faptul că, în seara de 28 noiembrie 2023, în urma cooperării polițienești internaționale și a schimbului de date și informații, dintre Poliția Română și autoritățile din Germania, Ungaria, Austria și Italia, a fost localizat, depistat și reținut, de către polițiștii bavarezi și BKA, în Augsburg, bărbatul, de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internațional.

Acesta a fost depistat de partenerii externi, pe baza informațiilor oferite de Poliția Română.

Instanța competentă a emis pe numele bărbatului un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

Mulțumim partenerilor interni și externi, pentru sprijinul acordat în soluționarea acestui caz."

Cătălin Cherecheș, condamnat la cinci ani de închisoare pentru luare de mită

Până la transferul în România, fostul primar va rămâne în arest în Germania. De extrădarea propriu-zisă se va ocupa Parchetului General din Munchen.

Cherecheș fusese trimis în judecată în 2016, de către procurorii DNA Cluj, iar acuzația era de "luare de mită în formă continuată". Procurorii l-au acuzat că el ar fi primit diverse sume de bani de la unii oameni de afaceri, în cursul anului 2013, în calitate de primar, "pentru a-și îndeplini atribuțiile sale de serviciu".

După ispășirea pedepsei, Cherecheș va avea interdicția, timp de alți cinci ani, de a fi ales. În decizia instanței, a fost menținut sechestrul și pe o mașină Porsche Cayenne și s-a dispus confiscarea unor terenuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE