Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât costă să-ți dai copilul la înot. Ministerul Educației nu are o evidență a școlilor cu bazine de înot, primul sport recomandat copiilor

Înotul este primul sport recomandat copiilor, pentru că îi ajută să se dezvolte armonios, să-și corecteze postura și chiar să slăbească. Deși înotul ar trebui să facă parte din pregătirea fizică de bază, puține școli de la noi le pot oferi copiilor această opțiune.

Ministerul Educației recunoaște că nici măcar nu are o evidență a unităților de învățământ dotate cu bazine de înot funcționale. Așa că părinților nu le rămâne decât să plătească sute de lei pe lună pentru cursuri private.

Înotul, un sport costisitor

Colegiul Național „Carol I” a rămas singura unitate de învățământ din Craiova dotată cu bazin de înot. După ore, elevii claselor primare schimbă uniforma școlară cu costumul de baie și merg la cursurile gratuite de înot. Acestea sunt predate chiar de profesorii de educație fizică și sport de la clasă. Iar copiii vin cu drag la cursuri. Unii dintre ei chiar au motive întemeiate pentru care au ales ora de înot.

Primele zece lecții de înot sunt gratuite și sunt concepute să-i familiarizeze pe copii cu noțiunile de bază ale acestui sport. Cererea este foarte mare, chiar și contra cost.

Veronel Coluneanu, profesor de înot la Colegiul Național Carol I Craiova: "Lecția de natație durează unde între 50 și 55 de minute. Începem cu primii pași în natație, ca de altfel în fiecare sport, obișnuirea cu apa, bătaia picioarelor, respirația, care e foarte importantă, după care, ușor, ușor, trecem și la exerciții mai mari."

La această unitate școlară, primele zece ședințe sunt gratuite. Apoi, o ședință costă 50 de lei.

Prețuri de la 500 de lei pentru un abonament lunar la înot

În Craiova sunt peste 50.000 de copii, iar Colegiul „Carol I” e unul singur. Prin urmare, părinții sunt nevoiți să apeleze la bazinele private de înot, unde prețul unui abonament lunar pornește de la 500 de lei.

Aici, un singur instructor ajunge să aibă și 800 de elevi într-o lună. Unii învață să înoate în câteva ore, alții în câteva săptămâni. Dacă le place și vor să și participe la concursuri, vor continua mult timp antrenamentele.

Fănel Bobolin, profesor de natație: "Săptămânal, eu fac minimum trei lecții, le las repaus între ele. La asta ne antrenăm luni de zile, în funcție de cum sunt concursurile."

La noi în țară sunt puține școli care le pot oferi copiilor opțiunea de a face cursuri de înot. La solicitarea Euronews România, Ministerul Educației a transmis un comunicat în care recunoaște că nici măcar nu are o evidență a unităților de învățământ cu astfel de dotări.

Înotul este predat ca disciplină sportivă doar în liceele de profil și în cluburile sportive școlare, iar în învățământul de masă, doar ca disciplină alternativă. În alte țări, în schimb, înotul este considerat sport de bază. În Olanda, de exemplu, Ministerul Educației recomandă ca toți copiii care au absolvit școala primară să aibă cunoștințe de bază în acest sport, iar într-o treime din școli, elevii fac cursuri de înot.

"La acest moment, Ministerul Educației nu deține o situație de tipul celei solicitate de dumneavoastră. Referitor la predarea înotului ca disciplină școlară, precizăm că aceasta are statut distinct în programele școlare ale liceelor cu program sportiv și ale cluburilor sportive școlare ce au secții de înot / natație, în vreme ce în învățământul de masă este inclusă în programele şcolare pentru disciplina Educaţie fizică şi sport (primar + gimnazial + liceal) ca disciplină sportivă alternativă", se arată în răspunsul Ministerului Educației.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE