Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Fotograful care a refuzat un premiu pentru o imagine creată cu Inteligența Artificială: ”Intenția mea a fost să dau naștere unei dezbateri”

Fotograful german Boris Eldagsen a deschis o dezbatere despre limitele creativității inteligenței artificiale, care intră deja în competiție cu artiștii. O fotografie creată de inteligența artificială.

Imaginea câștigătoare a înfățișat două femei din generații diferite în alb-negru.

Fotograful a vorbit, în exclusivitate pentru Euronews România, despre procesul prin care a realizat imaginea câștigătoare, cu ajutorul AI.

”Eu lucrez diferit. Azi poți combina tot felul de platforme, cred că este un proces complex, dar acea imagine a fost produsă anul trecut, în septembrie, atunci când m-am pregătit pentru competiție. Am încercat să scriu ceea ce am vrut să apară. Puteam să o fac simplă, dar puteam să o fac și mai complexă. Am încercat să descriu ceea ce doresc și am tastat pur și simplu particularitățile.

Au fost 20 de pași, care au început din partea de față, iar apoi am început să o iau din jos și să calculez fiecare pas, care mă ajută să genereze acea imagine.

Cred că totul reprezintă un proces artistic și dacă utilizezi un astfel de program textual, poți deveni extrem de creativ. Nu e despre mine ce vreau eu să spun, este despre creație. E un proces amuzant, am încercat acest lucru și recomand.

Rezultatul final nu l-am avut de la început, dar procesul artistic e similar cu ce s-a întâmplat în trecut. În timpul celor 30 de ani când am realizat fotografii nu am avut un tipar în minte.

Arta reprezintă o invitație, e o călătorie de a vedea ce înseamnă munca respectivă. Cred că vorbim despre o abordare psihologică.

Industria de fotografie nu e pregătită pentru imagini generate de AI. Intenția mea a fost să dau naștere unei dezbateri, să limpezim lucrurile, pentru că arta e un mediu complex. Operele generate de inteligența artificială nu reprezintă fotografii. Una e să scrii cu lumină (n.r. a fotografia = a scrie cu lumină), alta este să scrii sugestii, îndemnuri. A-i da un nume ar fi un început: „promptografie”. Unii spun că fotografia trebuie să fie clară, fără interferențe, alții sunt de acord că imaginea poate suferi modificări. (...) Avem nevoie de un sistem care să ne spună când o fotografie este  nealterată.”, a declarat Boris Eldagsen.

După ce fotograful Boris Eldagsen a refuzat premiul și a anunțat public că fotografia nu era realizată de el, organizatorii concursului au retras-o din expoziția de la Londra și de pe site, iar premiul a fost acordat unui alt artist.

Care au fost intențiile fotografului

Fotograful a spus că a vrut să testeze dacă astfel de competiții sunt pregătite pentru imagini generate de inteligența artificială.

Într-o declarație pe site-ul său, Eldagsen, care a studiat fotografia și artele vizuale la Academia de Artă din Mainz, artă conceptuală și intermediară la Academia de Arte Frumoase din Praga și arta plastică la Școala de Arte și Comunicare Sarojini Naidu din Hyderabad, a spus că „a aplicat ca o maimuță obraznică” pentru a afla dacă vor fi pregătite competiții pentru ca imaginile AI să intre. „Nu sunt”, a adăugat el.

„Noi, lumea foto, avem nevoie de o discuție deschisă. O discuție despre ceea ce vrem să considerăm fotografie și ce nu. Este umbrela fotografiei suficient de mare pentru a invita imaginile AI să intre – sau ar fi aceasta o greșeală?”, a spus Eldagsen.

El a spus că acesta a fost un „moment istoric”, deoarece a fost prima dată când o imagine AI câștiga un prestigios concurs internațional de fotografie, adăugând: „Câți dintre voi știau sau bănuiau că a fost generată de AI? Ceva în asta nu pare în regulă, nu-i așa?

Eldagsen a sugerat să doneze premiul unui festival foto găzduit la Odesa, Ucraina.

Mișcarea vine într-un moment de dezbatere intensă cu privire la utilizarea și implicațiile AI, unele emitând avertismente apocaliptice că tehnologia este pe punctul de a deteriora ireversibil experiența umană.

Progresele recente în utilizarea AI în chatbot, mașinile fără șofer, software-ul pentru scrierea de cântece și dezvoltarea produselor farmaceutice au stimulat discuția. Directorul executiv al Google, Sundar Pichai, a spus că preocupările legate de inteligența artificială l-au ținut treaz noaptea și a avertizat că tehnologia poate fi „foarte dăunătoare” dacă este implementată incorect.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE