Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care sunt regiunile europene cele mai expuse riscului de inundații

Un nou studiu a dezvăluit care sunt țările europene cele mai expuse riscului schimbărilor climatice. Milano, Veneția, Anvers, Hanovra și Lille se numără printre cele mai vulnerabile orașe din Europa, potrivit Cross Dependency Initiative (XDI), o companie independentă de analiză a riscurilor climatice. Clasamentul său "Risc climatic intern brut" (GDCR) calculează riscul climatic fizic pentru mediul construit în peste 2.600 de teritorii din întreaga lume până în 2050, potrivit Euronews Green.

Asia domină lista provinciilor care se confruntă cu cel mai mare nivel total sau "agregat" de amenințare la adresa clădirilor, mai mult de jumătate (114) din primele 200 de locuri fiind în această regiune.

Amenințările tot mai mari cauzate de inundații, creșterea nivelului mării și incendii fac ca o serie de zone europene să fie și ele vulnerabile.

Care este locul din Europa cel mai vulnerabil la riscurile climatice?

O serie de provincii europene au intrat în topul 100 al GDCR pentru rata agregată a daunelor, care analizează pierderile cauzate de daune cauzate de fenomene meteorologice extreme ca fracțiune din costurile de înlocuire.

Zonele care, conform modelelor, vor suferi cele mai multe daune se află în nordul Germaniei, nordul Italiei și nordul Franței.

Niedersachsen (Saxonia Inferioară) din Germania, unde se află orașul Hanovra, se află în fruntea listei. Este urmată de Vlaanderen (Flandra) din Belgia, care cuprinde Anvers și Bruges. Orașul Krasnodar din sudul Rusiei se află pe locul al treilea, iar Veneto din Italia, unde se află Veneția, pe locul al patrulea.

Inundațiile din Veneto au provocat pagube de peste un miliard de euro în 2019. Capitala sa iconică se confruntă, de asemenea, cu noi pericole din cauza secetei, săptămânile de vreme uscată din timpul iernii lăsând acum unele canale prea puțin adânci pentru ca gondolele să poată naviga.

Lombardia din Italia și Hauts-de-France din Franța - unde se află Lille și Calais - au intrat, de asemenea, în top 10 cele mai riscante provincii din Europa, din cauza pericolelor de inundații și de inundare a coastelor. Emilia-Romagna din Italia, unde se află orașele Bologna și Parma, și Bavaria din Germania, unde se află orașele Munchen și Nürnberg, nu au fost prea departe.

Locurile cu cea mai mare amenințare a schimbărilor climatice la nivel global

Cu toate acestea, Europa nu se află în prima linie a schimbărilor climatice la nivel mondial. Potrivit analizei inițiale a XDI, 80% din primele 50 de state și provincii cele mai expuse la risc în 2050 se află în China, India sau SUA.

Alte țări cu mai multe provincii și state în top 50 sunt Brazilia, Pakistan și Indonezia.

"În ceea ce privește amploarea generală a riscului de daune și în ceea ce privește escaladarea riscului, Asia are cel mai mult de pierdut pe măsură ce se intensifică fenomenele meteorologice extreme cauzate de schimbările climatice și cel mai mult de câștigat din prevenirea agravării schimbărilor climatice și din accelerarea investițiilor rezistente la schimbările climatice", spune Rohan Hamden, CEO al XDI.

Orașele asiatice populate Beijing, Jakarta, Ho Chi Minh City, Taiwan și Mumbai se numără printre cele 100 de orașe cele mai expuse riscului de daune climatice și toate sunt vitale din punct de vedere economic.

Care este următorul pas?

Hamden a calificat concluziile companiei drept "cea mai sofisticată analiză globală a riscului climatic fizic de până acum", adăugând: "Acum - pentru prima dată - industria financiară poate compara direct Mumbai, New York și Berlin folosind o metodologie similară".

Riscul climatic intern brut al XDI este menit să ajute industria financiară să evalueze și să compare riscul climatic fizic în diferite țări.

"Este esențial ca societățile, guvernele și investitorii să înțeleagă implicațiile financiare și economice ale riscului climatic fizic și să cântărească acest risc în procesul de luare a deciziilor înainte ca aceste costuri să escaladeze dincolo de punctele de basculare financiară", spune Hamden.

Dar clasamentul servește, de asemenea, ca un catalog al distrugerii iminente a climei, în cazul în care cele mai grave scenarii ale încălzirii globale nu sunt evitate prin finanțare și cooperare din partea guvernelor și a corporațiilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE