Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Canapeaua Euronews, despre așteptările românilor în prag de alegeri: UE ar trebui să aibă un set de legi pentru învățământ

Canapeaua Euronews a ajuns la Constanța, unde un profesor de fizică a reușit să urce România pe podiumul concursurilor organizate de NASA.

Alături de elevii pe care i-a îndrumat, a reușit să câștige aproape 100 de premii în Statele Unite ale Americii.

Canapeaua Euronews a ajuns pe faleza Cazino din Constanța unde îl am ca invitat un profesor renumit din Constanța, poate cel mai renumit, este vorba despre Ion Băraru, este profesor de fizică la Colegiul Mircea cel Bătrân din Constanța.

A pus România pe harta NASA și a dus performanța la un alt nivel. A reușit să îndrume zeci de generații de elevi pe drumul succesului peste hotare. A câștigat împreună cu elevii săi aproape 100 de premii la concursurile organizate de NASA, iar copiii pe care i-a călăuzit, au ajuns să studieze la cele mai prestigioase universități din lume.

”Am creat un curent în oraș, întâi în liceu, apoi în oraș, în țară cu privire la participarea elevilor la construcții spațiale și terestre și din sistemul solar am participat cu aceste proiecte la NASA și copiii au câștigat foarte multe premii.”, a declarat profesorul.

A schimbat modul tradițional de predare și a văzut talentul în orice elev, iar cu proiectele pe care le-a gîndit împreună cu elevii lui au reușit să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

”Când am intrat în acest concurs am schimbat practic tot profilul concursului datorită calității elevilor și proiectelor, s-a trecut de la un fel de narațiuni pentru copii la lucruri serioase. Eram vreo 700 și ceva de 10 ani nu am mai ținut socoteala. Cea mai mare performanță a fost câștigarea marelui premiu de câteva ori. România și Constanța au devenit foarte cunoscute, când mergem pe sălile unde se țineau concursurile la NASA și când apăreau românii, elevii mei se făcea liniște, se auzea -the romanians-. Era respect, un fel de teamă de competiție.”, a adăugat acesta.

Trei întrebări pentru profesorul Ion Băraru

Cum ar putea UE să ne ajute?

”Cred că politicienii noștri nu înțeleg ce înseamnă educația și ce rol are pentru evoluția unei țări. Cree că UE ar trebui să aibă un set de legi minimale obligatorii pentru dezvoltarea învățământului, atragerea către învățământ a oamenilor deosebiți.”, a declarat profesorul.

Ce înseamnă UE pentru dumneavoastră?

”Este o uniune de țări cu interese sufucient de confuze, nu cred că toate țările din UE înțeleg ce ar trebui să facă, sunt interese naționale complet deosebite, ierarhizări impardonabile cu țări de lumea întâi și țări de lumea a doua, a treia, este inadmisibil cum a fost cazul la noi ca o singura țară să se opună în spațiul Schengen, cu argumente penibile, această ierarhizare nu face bine iar în multe țări se manifestă scepticismul”, a conchis Ioan Băraru.

Mergeti la vot?

”Da, este șansa omului de a-și manifesta speranțele, temerile, este un simbolmal democrației care trebuie respectat. Dacă ați fi față în față cu un eurodeputat ce i-ați spune. Păi l-aș întreba de ce s-a făcut eurodeputat în afară de salariul foarte mare ce are de gând să facă, sincer, la noi în țară nu se prea vede ce fac eurodeputații. Le-aș cere să se ocupe de învățământ, de sănătate și de lucrurile care i fac pe oameni să se unească.”, a mai spus el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE