Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fiecare voce contează. Canapeaua Euronews este firul roșu care leagă poveștile României de azi

Zi de zi, oameni care nu s-au întâlnit niciodată duc împreună o luptă comună. Fiecare voce contează, dar când vocile sunt puse una lângă cealaltă sunt mai puternice și împreună pot face diferența. Euronews România le dă această șansă. Reporterii noștri merg în mijlocul oamenilor din România profundă, din comunitățile care au voci puternice pe care acum le putem asculta pe canapeaua Euronews, firul roșu care leagă poveștile României de astăzi.

Și discutăm pentru început despre deciziile pe care le luăm, în prezent, pentru a modela viitorul. Problemele sistemului de învățământ din țara noastă sunt mai actuale ca niciodată. Abandonul școlar este – pentru mulți copii – echivalent cu ratarea unei șanse la o viață mai bună pentru ei, pentru țară și pentru Europa.

Reporterii Euronews au mers în trei locuri din România, în comunități diferite, unde copiii se confruntă cu această problemă. Și unde, în ciuda sistemului, în ciuda realității de zi cu zi, oameni implicați n-au abandonat lupta. Ei încearcă să-i ajute pe copii să nu piardă șansa de a primi o educație de calitate. Euronews îi ascultă. Și îi invită pe Canapeaua Roșie să ne împărtășească experiențele lor într-o serie de reportaje care vor putea fi urmărite la Euronews România.

Ce este Canapeaua Euronews?

Carmen Ciocan, jurnalist Euronews: Ce te nemulțumește sau ce te face fericit. Ce faci ca să schimbi ceva. Cum te implici? Știm că fiecare voce contează și vrem să aducem, împreună, vocile care spun aceeași poveste.

Alex Ichim, jurnalist Euronews: Canapeaua roșie caută oamenii care au de spus o poveste, despre implicare, despre comunitate, despre viața în România. 

Diana Sobaru, jurnalist Euronews: Pentru că noi credem că vocile oamenilor contează și fiecare voce trebuie să fie ascultată.

România este fruntașă la abandonul școlar, cu cea mai mare pondere din Uniunea Europeană

Cele mai recente date Eurostat arată că 16% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani au renunțat, în anul 2022, la școală sau formare profesională. Reporterii Euronews au mers în trei locuri din țară, în comunități diferite, unde copiii defavorizați se confruntă cu această problemă.

La Iași, preotul misionar Dan Damaschin a început din 2005 lupta împotriva acestui fenomen îngrijorător

Atunci, aproape 70% dintre copiii din zonele sărace din capitala Moldovei abandonau școala. Pe canapeaua Euronews, preotul ne-a povestit că, între timp, a reușit să urce procentul elevilor care continuă studiile la 90%.

Dan Damaschin, preot misionar: Atunci când vrei să ajuți un om cu adevărat, dacă îl ajuți doar hrănindu-l cu pâine și cu apă, cu ce vrei tu, dacă nu îl ajuți să facă educație, să facă școală, n-ai făcut nimic. Atunci când vorbești despre educație, care, de fapt, este cununa și esența devenirii noastre, orice efort, orice jertfă este bine primită și, bineînțeles, nu rămâne nerăsplătită, cel puțin la nivel de conștiință a noastră, că am făcut tot ceea ce puteam, să ne fie mai bine nouă și celor din jurul nostru.

Magazinul Clasei de la Budila

Pe firul roșu al poveștilor despre abandon școlar, canapeaua a ajuns la Budila, una din cele mai sărace localități din Brașov. Aici, profesorii de la școala din comună ne-au povestit despre metoda pe care au implementat-o pentru a-i convinge pe elevi să vină la ore.

Magazinul Clasei este un program special conceput pentru copiii cu risc de abandon școlar. Dacă este prezent toată săptămâna la școală, un elev primește cinci puncte. Cu aceste puncte poate să-și cumpere de la magazinul școlii îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite și jucării.

Elza Fejer, învățător: La o clasă de a treia de anul trecut, care avea undeva 7 copii zilnic, consecvenți, am reușit să dublăm numărul lor și să-i ținem în clasă permanent, adică zilnic, și asta e pentru noi un câștig enorm.

În județul Constanța, elevii cu risc de abandon au parte de meditații gratuite

Ei primesc consiliere psihologică și cursuri de dezvoltare personală prin programul național de reducere a abandonului școlar. Iar 30 de copii vor pleca în toamnă în Spania, Franța sau Italia, prin programul Erasmus. 

Claudia Portase, inspector școlar proiecte educaționale: În momentul în care va merge și va veni să spună experiența, o să fie ceva extraordinar. Ceilalți copii vor fi extrem de interesați și poate va fi un plus de a veni la școală și a-i determina să vină la școală, pentru că vor avea ocazia să ajungă în străinătate.

Canapeaua roșie vine în toate locurile în care oameni deosebiți fac diferența și trebuie să fie ascultați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE