Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Canapeaua Euronews. Elevii cu risc de abandon au parte de meditații gratuite

Zi de zi, oameni care nu s-au întâlnit niciodată duc împreună o luptă comună. Fiecare voce contează, dar când vocile sunt puse una lângă cealaltă sunt mai puternice și împreună pot face diferența. Euronews România le dă această șansă.

Problemele sistemului de învățământ din țara noastă sunt mai actuale ca niciodată. Într-o țară în care peste 6% din populație nu știe deloc carte și abandonul școlar este la ordinea zilei, banii europeni ar putea fi salvarea.

Canapeaua Euronews, firul roșu care leaga poveștile României de astăzi, a ajuns la Constanța acolo unde, prin programul Erasmus, 30 de copii din școli cu risc de abandon vor pleca la toamnă în Spania, Franța sau Italia.

Asta în timp ce alții au parte de meditații gratuite, consiliere psihologică și cursuri de dezvoltare personală prin programul național de reducere a abandonului școlar care pune la bătaie 500 de milioane de euro, fonduri nerambursabile PNRR.

Astfel de scene sunt din păcate, la ordinea zilei în satele din România. Au fost filmate fix acum un an la Seimeni în Constanța unde Mirabela Lojniță, o profesoară dedicată, s-a obișnuit să ia la pas ulițele ca să-i aducă la școală pe absenți. Nimic nu s-a schimbat de atunci.

Și la Pecineaga, o localitate aflată la câțiva kilometri de Mangalia, profesorii știu ce înseamnă să umbli din poartă în poartă pentru a aduce copiii la școală.

În județul Constanța rata abandonului școlar este de 11%. Banii europeni pot să fie o soluție pentru a aduce mai mulți copii la școală și pentru a-i ajuta să învețe mai bine.

42 de școli din Constanța au aplicat și au primit finanțare de sute de mii de euro prin Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar.

30 de copii vor pleca la schimburi de experiență în Europa, timp de patru ani

În plus, la toamnă, 10 dintre elevii școlii vor pleca gratis în străinătate, pe bani europeni prin programul Erasmus la care a aplicat Inspectoratul Școlar Județean. Timp de 4 ani, câte 30 de copii vor pleca la schimburi de experință în Europa.

La Pecineaga, doar 45% dintre copii au trecut evaluarea națională, dar directoarea speră ca prin noile programe educaționale procentul să ajungă la 70%. Și la Mangalia, proiectele educaționale cu fonduri europene au reușit să aducă la școală 13 elevi care abandonaseră cursurile.

Copii cu risc de părăsire timpurie a școlii au parte de meditații gratuite, cursuri de dezvoltare personală și alte activități care să-i atragă spre carte.

Alți 10 copii din Mangalia vor pleca la toamnă în străinătate prin programul Erasmus.

”Obiectivul nostru principal este acela de a reduce abandonul școlar pentru că avem aproximativ 77 de școli incluse în acest program. În momentul în care va merge și va veni să spună experiența o să fie ceva extraordinar ceilalți copii vor fi extrem de interesați și poate va fi un plus de a veni la școală și a-i determina să vină la școală pentru că vor avea ocazia să ajungă în străinătate”, a declarat Claudia Portase, inspector școlar pentru proiecte educaționale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE