Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Canapeaua Euronews: Învățătoarea Elza Fejer încearcă să reducă abandonul școlar prin ”Magazinul Clasei”

Zi de zi, oameni care nu s-au întâlnit niciodată duc împreună o luptă comună. Fiecare voce contează, dar când vocile sunt puse una lângă cealaltă sunt mai puternice și împreună pot face diferența. Euronews România le dă această șansă.

Problemele sistemului de învățământ din țara noastă sunt mai actuale ca niciodată. Atunci când vine vorba de abandonul școlar, vorbim de una dintre cele mai mari provocări mai ales pentru profesorii din mediul rural. O problemă cu atât mai acută cu cât sărăcia este mai mare.

Canapeaua Euronews, firul roșu care leaga poveștile României de astăzi, a ajuns la Budila în județul Brașov unde un grup de profesori a implementat programul ”Magazinul Clasei”. Un succes în reducerea absenteismului.

La Budila, una dintre cele mai sărace localități din județul Brașov, învățătoarea de la școala din comună au implementat programul Magazinul Clasei. Elevii care nu lipsesc de la ore primesc puncte cu care își pot cumpăra diferite produse, obținute din donații. Dacă lipsesc o zi, însă, toate punctele dintr-o săptămână sunt pierdute.

Simona are 42 de ani și trei copii. A rămas singură după ce soțul ei a fost dat dispărut. Băiatul cel mare a abandonat școala anul trecut din cauza lipsurilor. Pentru el programul ”Magazinul Clasei” a funcționat. L-a făcut să se întoarcă la cursuri.

”Sunt singură de șapte ani și așa îi trimit cum pot. Merg cum pot și ei. Cam greu…îi trimit mai greu la școală că nu prea am bani și fără merinde că nu am bani, merg cum pot și ei.”, a declarat Simona Ganea, localnică Budila.

Cum a reușit învățătoarea să readucă elevii la cursuri

”Am reușit prin programul Magazinul Clasei să umplem niște goluri pe care le-am identificat în viața acestor copii. S-au îmbrăcat, s-au încălțat și au primit rechizitele de care au avut nevoie pentru a putea frecventa școala.”, a declarat Elza Fejer, învățătoare Școala Gimnazială Budila.

Așa au reușit învățătoarele din Budila să readucă elevii la orele de curs. Problemele comunității însă sunt multe și nu țin numai de lipsurile materiale.

În județul Brașov, peste 500 de copii au părăsit școala pe parcursul anului trecut. La Budila un grup de profesori a redus abandonul școlar prin introducerea unui program menit să îi țină pe elevi la ore.

”Făcând parte din comunitate am crezut de cuviință să mă implic mai mult în viața acestor copii. Am adus pe parcursul anilor produse de acasă încercând cumva să umplu golul care exista în viața lor.

Dar a fost mai mult pe plan personal. Programul Magazinul Clasei a reușit să ajute mult mai mulți copii decât am reușit eu în anii ăștia. Pot să spun concret, la o clasă de a treia de anul trecut, care avea până în șapte copii zilnic, am reușit să dublăm numărul lor și să îi ținem în clasă pentru noi și asta este pentru noi un câștig enorm.”, a spus învățătoarea.

Conceptul de Magazinul Clasei a fost introdus de Caty Roos, președintele Asociației Eltera din Brașov. Programul urmează să fie testat și în alte județe din țară.

Profesorii implicați în acest concept pot continua proiectul doar dacă vor reuși să asigure, din donații, produsele pe care le oferă copiilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE