Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Canapeaua Euronews: Povestea preotului Dan Damaschin, care ajută mii de copii să nu abandoneze școala

Publicat de: Carmen Ciocan

Zi de zi, oameni care nu s-au întâlnit niciodată duc împreună o luptă comună. Fiecare voce contează, dar când vocile sunt puse una lângă cealaltă sunt mai puternice și împreună pot face diferența. Euronews România le dă această șansă.

Problemele sistemului de învățământ din țara noastă sunt mai actuale ca niciodată. Abandonul școlar este, pentru mulți copii, echivalent cu ratarea unei șanse la o viață mai bună pentru ei, pentru țară și pentru Europa.

Canapeaua Euronews, firul roșu care leagă poveștile României de astăzi, a ajuns la Iași, acolo unde un preot a reușit să ajute mii de copii să nu abandoneze școala.

Dan Damaschin este preot paroh la biserica din curtea maternității "Cuza Vodă" din Iași.

În urmă cu 18 ani, a început să ajute copiii aflați în risc de abandon școlar

150 de case, trei internate cu 120 de copii, cinci case pentru mame aflate în situații dificile. Lista este lungă și se pierde șirul zecilor de mii de perechi de încălțăminte, haine, rechizite, tone de mâncare și produse de igienă pe care preotul, alături de voluntari și donatori, le-au dus familiilor nevoiașe.

Familia Andronic are șase copii si este una din miile de familii care au avut nevoie de ajutor. Trăiau în condiții greu de imaginat, iar mersul la școală devenise un chin.

Alina Vlădeanu – mamă: Era greu cu transportul. Stăteam într-o groapă și când era iarnă stăteau numai acasă, aproape. Făceau teme acasă. Nu aveam curent, apă, spălam la balie. Așa aici au curent.

În mai puțin de jumătate de an s-au mutat într-o casă nouă, unde pereții s-au umplut rapid cu diplome și medalii obținute de copii.

Alina Vlădeanu – mamă: De multe ori nu aveam ce să le punem mâncare în farfurie. Erau cu risc de abandon școlar că aveau lipsuri. Și nu învățau chiar așa de bine cum învață aici. Cum se zice treaba aia: dacă nu mănânci, ei se gândeau la mâncare. Nu se gândeau la învățat.

Pentru că părintele Dan Damaschin este în Iași, am poposit cu Canapeaua Roșie în fața Palatului Culturii.

Carmen Ciocan, Jurnalist Euronews România: Ce v-a determinat la început? Știu că au fost câțiva copii prima dată.

Dan Damaschin, preot: Sunt copii care provin din familii cu foarte mulți frați acasă, undeva la o medie de 5-6 frați pe familie. Avem și cu zece, și cu 12 frați acasă. Sunt familii cu copii orfani de unul sau ambii părinți, familii care dacă nu sunt consistent sprijinite, nu au cum să-și dea copiii la școală sau vor face doar acele clase care le asigură și confortul în mediul în care s-au născut, în mediul rural, în special. Mai departe ei devin victime sigure ale rețelelor de trafic de persoane, în special fetele, iar băieții, abuzați prin muncă de tot felul, de grupuri de interese care știu să profite din plin de această lipsă de educație.

Atunci când vrei să ajuți un om cu adevărat, daca îl ajuți doar hrănindu-l cu pâine și cu apă, cu ce vrei tu, dacă nu îl ajuți să facă educație, să facă școală, n-ai făcut nimic.

Preotul Damaschin pregătește Tabăra Vieții

O săptămână la mare și un festival pentru fapte bune. În spatele acestui om nu este doar povestea lui, ci și poveste a peste zece mii de copii, rescrisă frumos, cu ajutorul celor din jur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE