Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 1000 de copii din familii defavorizate își trăiesc visul. Se vor bucura de o săptămână la mare

1.650 de copii din familii defavorizate își trăiesc vacanța la care nici nu îndrăzneau să viseze: o săptămână la mare, în familie - Marea Vieții, proiectul părintelui Dan Damaschin din Iași, cunoscut deja pentru modul în care le dă aripi copiilor sărmani din județ, dar și din țară.

O sută de euro este cheltuiala pentru fiecare copil

O sută de euro este cheltuiala pentru fiecare copil, fără a pune la socoteală cazarea: 11 serii, a câte 150 de copii. Multă joacă, activități culturale, lectură, dar și povețe și rugăciuni. Asta înseamnă o săptămâna de tabără la mare.

Ana Maria Creangă, mama: „Nu am mers niciodată. Nu am avut niciodată ocazia să mergem la mare. Nici nu știm cum e la mare.”

În urmă cu trei ani, Ana Maria a fost operată de o tumoră. Recuperarea e grea, dureroasă, dar pe chipul ei se vede bucuria, bucuria de a-și duce copiii să vadă lumea dincolo de ulița din fața casei.

Ana Maria Creangă, mama: „Acum e prima noastră plimbare. Toți sunt bucuroși. De abia așteptau ca să meargă. Tot mă întrebau într-una: „mamă, când mergem”?”

Reporter: „Cum arată o vacanță la tine?”

Copil: „Ne jucăm în drum. Ne-am jucat, mai scriam și mai mergeam în parc.

Reporter: „Ce vrei să faci la mare?”

Copil: „Să mă joc în nisip și să fac baie în apă. O să fie foarte frumos. Nu mi-am imaginat că o să merg la mare. Nu are mama posibilitatea să ne trimită.”

Au luat cu ei o singură geantă cu câteva haine și cu inima deschisă spre nou

La locul întâlnirii, alți peste o sută de copii se pregăteau de plecare, nu înainte ca părintele Damaschin, inițiatorul taberei, să le spună ce trebuie să facă odată ajunși la cazare, în Eforie Nord.

Printre ochii bucuroși i-am întâlnit și pe ai Denisei. O fetiță curioasă, dar care deja știe ce e la capătul călătoriei cu autocarul. E a cincea vară când părintele o ia în vacanță.

Copil în tabără: „Este foarte frumos. Este căldură, este distractiv și facem multe activități. Am învățat să citesc, am învățat cum să mă distrez și mi-am făcut mulți prieteni. Dacă nu era părintele Damaschin, nu mergeam.”

Și frații Bulgaru sunt pregătiți de distracție. Tabăra îi ambiționează să fie mai buni la învățătură. Unul dintre criterii e să nu aibă absențe.

Copil: „Este o oportunitate uriașă pentru că noi, ca frați. Fiind mulți, șapte în familie, nu puteam să mergem toți.”

De cel puțin zece ani părintele Dan Damaschin îi duce pe copii în tabără

De cel puțin zece ani părintele Dan Damaschin îi duce pe copii în tabără, la mare. Anul acesta, însă, sunt cei mai mulți, pentru că au în gestiunea proprie un hotel de 150 de locuri pe litoral, tocmai pentru a-i duce pe toți la un loc.

Dan Damaschin, inițiator proiect Marea Vieții: „Dacă în anii anteriori reușeam să ducem până la 300 de copii, a fost marea performanță în 2021, cu puțin mai mult efort financiar și material putem duce 1.650. O săptămână pot trăi în condiții de normalitate, să spunem, având mâncare pe săturate, putând să se joace fără griji, putând să se spele cât doresc ei.”

Marea e mai frumoasă, nisipul mai fin și vacanțele mai minunate decât își imaginau cei mici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE