Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Campionat de conducere defensivă, în București. Polițiștii și-au testat îndemânarea la volan, în poligon

Mașina poate fi o armă letală, dacă nu este manevrată corespunzător. O spun specialiștii în conducere defensivă, dar o arată și numărul accidentelor care au loc pe șoselele țării. România deține un record trist în Uniunea Europeană, cu cele mai multe decese în accidente rutiere. Nu doar șoferii trebuie să dea dovadă de prudență sporită, ci și polițiștii care îi urmăresc în trafic pe cei care încalcă legea. Pentru a sărbători Ziua Poliției Române, polițiștii din Capitală au organizat un campionat de conducere defensivă.

Cel care a câștigat cursa este unul dintre polițiștii care, în urmă cu o lună, au oprit un șofer drogat și băut după o urmărire de câțiva kilometri. Oamenii legii au fost nevoiți să își pună mașina în fața lui, ca să îl oprească. De altfel, șoferul a lovit echipajul de poliție.

Florin Simion, agent principal, Brigada Rutieră București: ”Mă gândeam doar la momentul în care reușim să prindem acel conducător auto și să-l putem opri. Pe stradă tot timpul apar obstacole pe care nu le intuiești.”

Robert Iacob, instructor, Serviciul de Pregătire Profesională: ”În segmentul stradal, polițiștii sunt expuși la foarte multe risuri. Mare parte din timp o petrecem în timpul serviciului în patrulare, în misiuni de însoțire a coloanelor oficiale, delegații și de asemenea în urmărirea celor care comit infracțiuni sau contraenții. Autovehiculul în sine este ca o armă. Dacă nu știi să-l stăpânești poți ajunge la accidente și incidente foarte grave.”

Alice Ene, Regina Driftului la nivel european

Invitat de seamă la evenimentul Poliției a fost Alice Ene. Adolescenta de 16 ani a câștigat, în 2021, titlul de Regina Driftului la nivel european, distincție pentru care a ajuns în Cartea Recordurilor.

Alice Ene, campioană europeană la drift: ”La opt ani m-a învățat tata să conduc și eu mi-am exprimat dorința că vreau să încep pentru că eram foarte curioasă să văd de ce sunt în stare și să văd care sunt limitele mele.”

Tatăl său este instructor de drift, dar și expert în conducere defensivă. Acesta spune că mașina poate deveni o armă letală dacă este scăpată de sub control.

Sorin Ene, pilot, expert în conducere defensivă: ”Strada nu este un circuit, haideți să venim pe circuit să ne descărcăm adrenalina. Traficul este aglomerat, sunt fel și fel de ispite. Mașina cum te comporți cu ea, cu aceeași monedă îți răspunde. Din păcate ea răspunde nu doar conducătorului auto, ci și multor alte persoane din trafic.”

În 2022, pe șoselele din România au fost peste 4.700 de accidente grave, în urma cărora au murit peste 1.600 de oameni, iar aproape 3.700 au fost răniți grav.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE