Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Camioane electrice fără șofer vor livra colete în Norvegia. Primul contract a fost semnat

În Norvegia, coletele vor ajunge cu ajutorul camioanelor electrice fără șofer. Serviciul poștal PostNord a semnat un acord cu compania suedeză Einride, care va furniza autovehiculele.

Într-o primă fază, șase camioane vor ajunge în Oslo în această vară, însă obiectivul norvegienilor este să aibă 35 de astfel de vehicule până în iunie 2024. În schimbul acestor servicii, PostNord va plăti o sumă lunară pentru a putea utiliza mașinile companiei Einride și serviciile digitale aferente.

În Norvegia, camioanele electrice fără șofer vor livra colete

Norvegienii vizează astfel reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu o cantinate cuprinsă între 2,100 și 2,300 de tone pe parcursul următorilor trei ani.

"Având în vedere că Norvegia este lider în demersurile făcute pentru a avea cât mai multe vehicule electrice, este logic că acestea vor avea un rol principal și în electrificarea flotei de vehicule grele", a spus directorul companiei Einride, Robert Falck, potrivit Reuters.

Astfel, utilizând aceste camioane electrice fără șofer, PostNord își va diminua cu 1.500 de km pe zi livrările care utilizează mașini cu combustibili fosili convenționali.

Această posibilitate de a utiliza autovehicule electrice fără șofer a atras atenția diverșilor investitori în ultimii ani, pentru că tehnologia este mai ieftină, iar afacerea e mai ușor de manageriat.

Serviciile autonome pentru transport de marfă necesită eforturi mai mici, mai ales că mașinile circulă pe itinerare prestabilite, între anumite locuri și, în mare parte, pe autostrăzi, fără intersecții sau zone în care circulă și pietoni.

Norvegia este țara cu cele mai multe mașini electrice pe cap locuitor

Extinderea serviciilor acestei companii în Norvegia va dezvolta și rețeaua Nordic Link, iar pentru moment, vor fi legate localități din regiunea Oslo.

Pe viitor, scopul guvernului este de a stabili de legături între Norvegia, Suedia și Danemarca, pe autostrada E6, cu ajutorul acestor camioane electrice fără șofer.

Norvegia este lider mondial la numărul de mașini electrice pe cap de locuitor.

Norvegienii vor ca, până în 2040, toate vehiculele de mare tonaj să fie electrice. Cu alte cuvinte, o diminuare a emisiilor de dioxid de carbon cu 4,4 milioane de tone, adică 9% din emisiile anuale ale țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE