Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Calendar Bac 2023, sesiunea de toamnă. Probele încep după minivacanța din luna august

Absolvenții de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat pot susține din nou, în sesiunea de toamnă, proba sau probele la care nu au obținut notă de trecere.

Examenele vor începe miercuri, 16 august, imediat după minivacanța din luna august.

Anul acesta, probele de competențe la Bac 2023 nu s-au mai susținut, ci au fost echivalate cu mediile din liceu. Decizia a fost luată din cauza grevei profesorilor, care a durat trei săptămâni și care a afectat susținerea probelor orale la bacalaureat.

Calendar Bac 2023, sesiunea de toamnă

16 august 2023 - Limba şi literatura română - proba E.a) - proba scrisă

17 august 2023 - Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă

18 august 2023 - Proba la alegere a profilului şi specializării - proba E.d) - proba scrisă

21 august 2023 - Limba şi literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă

25 august 2023 – Afișarea primelor rezultate (până în ora 12:00) și depunerea contestațiilor (12:00-18:00)

26 – 28 august – Rezolvarea contestațiilor

29 august 2023 – Afișarea rezultatelor finale

Lucrări corectate digitalizat la Bac 2023, sesiunea de toamnă

Ministerul Educației, Ligia Deca, a anunțat că, în premieră, toate lucrările la Bacalaureat 2023 - sesiunea de toamnă, vor fi corectate digitalizat.

”Un pas uriaș, de care sistemul de învățământ are mare nevoie. Nu vom mai transporta lucrări dintr-un județ în altul pentru evaluare, se reduce considerabil riscul producerii unor erori în momentul transcrierii notelor de pe borderou pe lucrare sau de pe lucrare în aplicație, în vederea afișării.

Sunt doar câteva dintre beneficiile evaluării digitalizate. Adaug faptul că lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click.”, a anunțat Ligia Deca.

Ce probe se dau la Bac 2023

Elevii vor susține trei probe de evaluare a competențelor și trei probe scrise, două din ele în funcție de profilul și specializarea urmate în liceu. Elevii care au urmat liceul într-o limbă a minorităților naționale vor susține și o probă la Limba maternă.

Cele trei probe de evaluarea a competențelor sunt: limba română, limba străină și evaluarea competențelor digitale.

Indiferent de profilul și specializarea urmate în liceu, toți absolvenții vor susține prima proba scrisă la Limba și literatura română.

A doua probă, cea obligatorie a profilului este Matematică pentru elevii de la profilul Real, Servicii, Resurse naturale și protecția mediului, Tehnic Militar, respectiv Istorie, pentru profilul Uman, Artistic, Pedagogic (mai puțin specializarea Învățătoare-educatoare) și Teologic.

Pentru a treia probă, candidații vor avea de ales o disciplină dintre: Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Economie, Geografie, Logică și argumentare, Sociologie, Filosofie și Psihologie.

Subiectele pentru probele scrise de examen se elaborează de către Centrul Naţional de Evaluare și Examinare. Modele de subiecte pentru Bac 2023 au fost deja publicate de Ministerul Educației.

Le ce oră încep probele scrise la Bac 2023

Candidaților li se va permite accesul în sala de examen începând de la ora 7:30, până la ora 8:30. La intrarea în centrul de examen, candidații trebuie să se legitimeze cu actul de identitate.

În intervalul 8:30 - 9:00, candidaţii vor fi legitimaţi şi li se va explica modul de desfăşurare a probei.

Examenul va începe la ora 9.00, iar timpul de redactare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă este de 180 de minute (trei ore) și se calculează imediat după distribuirea, către candidați, a subiectelor.

Pentru rezolvarea subiectelor la Limba română la Bac 2023, candidații vor putea folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală.

75%, rata de promovare la Bac 2023, în sesiunea de vară

În prima sesiune a examenului de Bac 2023, 75% dintre candidați au promovat examenul. De asemenea, 76 de candidați au obținut media 10. Față de rezultatele înainte de contestații, rata finală de promovare la Bac 2023, a crescut cu 2,2%, de la 72,8% la 75%.

Condițiile pentru a promova examenul de bacalaureat 

Pentru a promova examenul de bacalaureat, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții: 

  • să-și fi echivalat sau recunoscut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; 
  • să susţină toate probele scrise şi să obțină minimum nota 5 la fiecare dintre acestea; 
  • să obţină minimum media 6 la probele scrise.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE