Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Buletinele electronice, emise și în București din 2023. Cum vor putea fi folosite cărțile de identitate electronice

Buletine electronice noi și pentru București, din vara anului viitor. Ministerul de Interne a dat deja comandă de CIP-uri astfel încât, din 2023 să poată fi eliberate noile cărți de identitate care vor înlocui modelul anului 1997. Acum doar clujenii pot avea în portofel cărțile de identitate mai elegante și mai sigure: în plus, ele vin la pachet cu chei de acces pentru servicii online.

Buletinul electronic are mărimea unui card bancar, ca acesta. Față de vechiul buletinul, pe lângă CNP apar specificate clar data și anul nașterii. Acum acest documente pot fi eliberate doar în Cluj-Napoca, însă autoritățile vor ca pînă la final de an serviciul să fie extins la nivelul întregii țări.

Buletinul electronic va fi gratuit

Peste 5.000 de clujeni au deja carte electronică de identitate, pentru care au plătit o taxă de 67 de lei. De anul viitor, buletinul electronic va fi gratuit. Costurile vor fi acoperite din cei 200 de milioane de euro, bani pe care Guvernul îi primește prin PNRR pentru modernizarea acestui serviciu.

„În acest moment, pregătim un alt prototip al cartii, vizual nu va fi diferita, ci doar la nivel de stocare. Va beneficia de o viteză de scriere a informatiilor pe suportul de stocare și de viteză de citire pentru că ne intereseaază la producție și la utilizare. Suportul de stocare folosit acum la Cluj e o generație mai veche 10-11 ani, noul suport pe o tehnologie de trei patru ani”, a declarat Cătălin Giulescu, director general Direcției Evidenței Persoanelor, MAI.

Cei care au buletin electronic vor putea să le folosească și pentru serviciile publice virtuale.

„Cardul de sănătate se anulează, există dificultăți de utilizare pe care titiularii ni le comunică, e vorba doar de în ceea ce privește serviciiul de autentificare prin certificatul digital inscris pe carte exista situatii in care autentificarea este blocata”, a mai precizat Cătălin Giulescu.

Din 2031 nu veți mai putea călători cu buletinul vechi. Cei care din diferite motive nu vor buletin cu CIP pot să folosească un act simplu, care e valabil doar pe teritoriul României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE