Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cărțile de identitate electronice, emise din vara lui 2023 în București. Când ar urma extinderea proiectului în alte mari orașe

Ministrul de Interne, Lucian Bode, spune că din vara lui 2023 va începe, în Bucureşti, implementarea proiectului privind emiterea cărţii de identitate electronică.

„Cartea de identitate electronică, ca şi semnătura digitală calificată, va permite cetăţeanului autentificarea în sistemul informatic, în sistemele informatice ale Ministerului de Interne şi în sistemele informatice ale instituţiilor publice sau private.

Acest instrument modern de validare a identităţii va facilita accesul cetăţeanului la multiple servicii electronice, fie că vorbim de servicii bancare, sociale, financiare, cu efecte majore în simplificarea relaţiei cu autorităţile publice, creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice. (...) Avem un proiect pilot în implementare în municipiul Cluj-Napoca. Au fost emise deja 5.287 de cărţi electronice de identitate. Până în vara anului viitor vom extinde la nivel naţional emiterea cărţii electronice de identitate.

Astfel, estimăm la nivelul municipiului Bucureşti, în intervalul iunie-iulie anul viitor, vom începe să implementăm acest proiect, iar continuarea extinderii la nivelul marilor municipii se va realiza în a doua parte a anului 2023”, a spus Bode la evenimentul "România Digitală, România Liberală", organizat de PNL.

El a adăugat că pentru acest proiect există finanţare de 200 de milioane de euro, iar ţinta ministerului este ca între 5 şi 8 milioane de cetăţeni să deţină carte electronică de identitate până la finalul anului 2026.

„Practic, acest proiect care ca scop simplificarea accesului cetăţenilor şi mediului privat la serviciile furnizate de către Ministerul de Interne în vederea facilitării interacţiunii online a beneficiarilor cu prestatorii de servicii publice. Implementarea lui a început în 2019, ne propunem să o finalizăm anul viitor, iar finanţarea va fi de aproximativ 20 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile”, a afirmat Bode.

Cărți de identitate electronice, emise în la Cluj Napoca într-un proiect pilot, în 2021

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat, în luna august a anului trecut, începerea programului pilot privind emiterea cărţii de identitate electronică în cadrul unui proiect pilot desfăşurat în Cluj-Napoca.

"Dăm startul emiterii cărţii de identitate electronică în cadrul unui proiect pilot, pentru care am ales municipiul Cluj-Napoca. Am găsit aici deschidere din partea domnului primar, Emil Boc, din partea echipei domniei sale, pentru implementarea acestui proiect pilot şi pentru acest lucru le mulţumesc, pentru interesul manifestat pentru acest proiect pilot", a declarat atunci Lucian Bode la sediul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Cluj-Napoca.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE