Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Britanici condamnați la moarte pentru că au luptat în armata ucraineană

Doi britanici și un marocan au fost condamnați la moarte de către rebelii pro-ruși din Donețk, pentru că au luptat de partea Ucrainei în război.

Un tribunal din autoproclamata Republică Populară Donețk i-a găsit pe cei trei bărbați vinovați că au luptat pentru răsturnarea puterii, infracțiune pedepsită cu moartea în noua republică nerecunoscută. Cei trei bărbați vor contesta decizia instanței.

Totodată, Aiden Aslin, Shaun Pinner și Saaudun Brahim au fost condamnați și pentru mercenariat și terorism, arată TASS.

Sentința va fi dusă la îndeplinire de un pluton de execuție, anunță agenția RIA Novosti.

Separatiștii pro-ruși au declarat că, fiind mercenari, cei trei tineri nu pot beneficia de protecția acordată în mod obișnuit prizonierilor de război.

Shaun Pinner și Brahim Saadoun au pledat miercuri nevinovați la acuzațiile de mercenariat, însă au admis participarea la luptele "care urmăreau preluarea violentă a puterii".

Soldați cu vechime

Aiden Aslin și Shaun Pinner trăiesc în Ucraina din 2018 și sunt membrii cu vechime ai armatei ucrainene, potrivit declarațiilor familiilor acestora. Cei trei erau parte a trupelor care luptau în războiul declanșat de Rusia

"Aiden avea planuri de viitor, voia să părăsească armata. Contrar propagandei Kremlinului, el nu este nici voluntar, nici mercenar și nici spion. Războiul i-a dat viața peste cap”, a mai completat familia lui Aiden Aslin.

Familia lui Pinner a explicat, de asemenea, că nici el nu era "voluntar sau mercenar, ci era membru oficial al armatei ucrainene, în conformitate cu legislația ucraineană". El locuiește în Ucraina din 2018 și era căsătorit cu o ucraineancă.

Pinner și Aslin s-au predat forțelor pro-ruse în portul Mariupol la jumătatea lunii aprilie, în timp ce Brahim s-a predat la jumătatea lunii martie în Volnovakha, în estul țării.

Ce își propun rușii cu soldații ucraineni?

Oficialii pro-ruși au dat de înțeles în ultimele săptămâni că soldații ucraineni capturați, inclusiv cei din regimentul Azov, ar putea fi judecați și condamnați la moarte.

Rusia are în vigoare o legislație specifică privind pedeapsa cu moartea, din anul 1997, însă nu vizează și cele două teritorii separatiste din estul Ucrainei.

Judecata de fațadă

După anunțul privind condamnarea la moarte a celor doi britanici, Regatul Unit s-a declarat extrem de îngrijorat.

"Reiterăm că prizonierii de război nu ar trebui să fie exploatați din motive politice", a declarat purtătorul de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson, care a subliniat că, potrivit Convențiilor de la Geneva, prizonierii de război au dreptul la imunitate.

Șefa Afacerilor Externe, Liz Truss, a catalogat procesul drept o "judecată falsă, fără nicio legitimitate".

În așteptarea procesului

De asemenea, Andrew Hill, un alt luptător britanic capturat de forțele pro-ruse, așteaptă să fie judecat.

Potrivit Legiunii Internaționale pentru Apărarea Ucrainei, care reunește voluntari străini ce luptă alături de Ucraina, Hill este un "legionar care are un contract cu armata ucraineană" și nu un mercenar.

De asemenea, din informațiile curente, este neclar dacă cei trei bărbați condamnați la moarte sunt membri ai Legiunii Internaționale pentru Apărarea Ucrainei.

Patru soldați străini voluntari, printre care un francez, au fost uciși luptând împotriva invaziei rusești în Ucraina, a anunțat Legiunea, organismul oficial al luptătorilor străini înrolați voluntar.

La rândul lor, oficialii ruși au declarat de-a lungul acestei săptămâni că au ucis "sute" de combatanți străini în Ucraina de la începutul ofensivei sale, pe 24 februarie, reușind să oprească valul de combatanți care luptă pentru regimul de la Kiev.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE