Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Parlamentului ucrainean: Integritatea teritorială a Ucrainei nu va fi niciodată pe masa negocierilor

Integritatea teritorială a Ucrainei  nu va fi niciodată pe masa negocierilor cu Federația Rusă, atenționează președintele Parlamentului Ucrainean (Verkhovna Rada), Ruslan Stefanchuk. 

„Niciodată, dar niciodată, nu va fi subiectul suveranității, independenței sau integrității teritoriale a Ucrainei pentru negocieri. Ucraina este un stat inseparabil și suveran, și așa va rămâne, deoarece așa este recunoscut de către toată lumea civilizată”, a afirmat Ruslan  Stefanchuk pentru Euronews.com, în timpul vizitei sale la Strasbourg, Franța, acolo unde acesta s-a adresat Parlamentului European.

Acesta a subliniat că există „loc” pentru negocieri, loc care devine „din ce în ce mai mic” după „fiecare Irpin, fiecare Bucha, fiecare Mariupol”.

Precizările lui Stefanchuk vin în contextul speculațiilor privind ce fel de concesiuni ar putea cere Rusia pentru a fi de acord asupra unui armistițiu care să pună capăt brutalei invazii începute pe 24 februarie.

La începutul acestei săptămâni, Președintele Emmanuel Macron a înfuriat Ucraina după ce a sugerat că Vestul „nu trebuie să umilească Rusia”, pentru a putea, astfel, construi o „cale de ieșire” pentru Federația Rusă.

Președintele Verkhovna Rada nu a răspuns la comentariile lui Macron, însă a insistat că „războiul se va încheia cu victoria Ucrainei și a întregii Europe”.

„Nimeni nu știe (când va veni <<victoria>>, n.red.), dar sunt sigur că în fiecare zi ne apropiem de victoria noastră comună”, a continuat acesta.

„Nu vrem să faceți ceva special pentru Ucraina” 

„Ucrainenii vor să fie uniți. Ei vor să fie înapoi în casa unită Europeană. Ei vor să trăiască alături de țări libere, nu în Uniunea Sovietică 2.0”, a afirmat Stefanchuk, care a militat pentru oferirea statutului de candidat la UE pentru Ucraina. Kievul consideră „esențială” această mișcare pentru creșterea moralului, având în vedere că ușa țării sale pentru NATO pare să fie definitiv închisă.

„Noi nu vrem ca voi (Uniunea Europeană, n.red) să inventați ceva în statutul vostru inexistent pentru Ucraina sau să faceți ceva special pentru Ucraina. Ucraina vrea să aibă o cale cinstită pentru a obține acest statut, după care vrem să facem tot ceea ce este necesar pentru a primi calitatea de membru cu drepturi depline”, a explicat liderul Parlamentului ucrainean.

Potrivit acestuia, statutul de stat-candidat la UE este ca o „hartă” pentru Ucraina. „Vom înțelege mai bine ce trebuie să facem, când să o facem, ce e mai bine. Ulterior, vom putea deveni membrii deplini (ai UE, n.red.)”, a conchis Stefanchuk.

Până în prezent, Italia este „singurul stat mare din UE” care susține statutul de candidat al Ucrainei, conform premierului Italiei, Mario Draghi. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE